België rantsoeneert hydroxychloroquine, dat mogelijk werkt tegen coronavirus

Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG reserveert hydroxychloroquine voor de zieken die het medicijn echt nodig hebben. Dat schrijft Vif/L'Express dinsdag. Het geneesmiddel dat wordt gecommercialiseerd onder de naam Plaquenil wordt in Frankrijk en de Verenigde Staten al klinisch getest en de resultaten zijn bemoedigend.

Het FAGG vraagt aan de verdelers van het medicijn om het te reserveren voor ziekenhuizen die COVID-19-patiënten verzorgen en voor apotheken, waar mensen met een voorschrift het kunnen kopen.

"De beperkte voorraad van deze medicijnen gebruiken voor niet noodzakelijke of niet gerechtvaardigde preventieve behandelingen brengt de beschikbaarheid voor patiënten die het nodig hebben in gevaar. Het gaat dan over chronische patiënten of patiënten in het ziekenhuis die zwaar ziek zijn door COVID-19", aldus het FAGG. Plaquenil is een medicijn tegen malaria dat ook gebruikt wordt tegen ziekten als lupus of reumatoïde artritis.

Het FAGG heeft een strategische reserve opgebouwd om bijna 22.000 COVID-19-patiënten te verzorgen. Vanaf dinsdag/vandaag wordt het medicijn verdeeld over de ziekenhuizen, en de levering aan de ziekenhuizen kan verschillende keren per week worden verzekerd. "Vanaf donderdag zal ook 50 kilogram chloroquinefosfaat worden verdeeld over de ziekenhuizen", aldus het FAGG nog. Dat is een andere chemische formule van het product.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.