Bedrijven moeten 1.800 euro storten per ontslag door langdurige ziekte

Bedrijven zullen 1.800 euro moeten storten per werknemer die ze ontslaan wegens medische overmacht. De opbrengst gaat naar een fonds om mensen naar werk te begeleiden. Dat heeft de federale regering beslist tijdens haar begrotingsgesprekken.

Het nieuws staat in De Standaard vandaag. 

Ook komt er een premie van 1.000 euro voor werkgevers die er wél in slagen om langdurig zieke werknemers binnen het bedrijf toch nog deeltijds aan het werk te houden, desnoods in een volledig nieuwe job.

"Voor elke arbeidsovereenkomst die wordt verbroken wegens medische overmacht zal de werkgever een bedrag van 1.800 euro moeten storten in een fonds", stipt het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan. De opbrengst gaat naar een 'terug naar werk'-fonds waarui t ontslagen arbeidsongeschikte werknemers voor minstens 1.800 euro steun kunnen krijgen voor gespecialiseerde coaching of loopbaanbegeleiding.

Vandaag waren bedrijven in principe al verplicht om zelf werknemers na een medisch ontslag naar een nieuwe job te begeleiden. Maar in realiteit bracht dat amper zoden aan de dijk.

Het fonds en de premie van 1.000 euro voor werkgevers die langdurig zieken wel aan boord houden, passen in het voornemen om het grote aantal langdurig zieken in ons land terug te dringen.

Minister Vandenbroucke haalde ook extra budget binnen voor de aanwerving van twintig bijkomende 'terug naar werk'-coördinatoren om langdurig zieken naar een job te begeleiden. Die komen boven op de zestig coördinatoren die sinds dit jaar aan de slag zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Patrick Mechels

    02 december 2022

    Als intensieve zorgen verpleegkundige met 29 jaar ervaring ontslaan worden via medische overmacht krijg je moeilijk uitgelegd in deze tijd. Alsof je voor geen enkele andere functie meer in aanmerking kan komen. Gelukkig vond mijn echtgenote rechtvaardigheid op de arbeidsrechtbank. De werkgever werd veroordeeld tot het betalen van een opzegvergoeding en een veroordeling wegens schending van het discriminatieverbod. Daarbovenop zou nog een serieuze boete moeten komen i.p.v. 1800 € aan het fonds. Een ontslag via medische overmacht is niet zomaar een ontslag, je wordt als het ware afgeschreven in de maatschappij terwijl je nog wil werken op 50+. Je kan het enkel pas echt begrijpen als je in deze situatie zit…