Akkoord federale zorgsector - "Historische investering" (Zorgnet-Icuro)

Een "historische investering", zo luidt het verdict van Zorgnet-Icuro over het bijkomend budget van 600 miljoen euro voor de federale zorgsector. De middelen komen tegemoet aan de "roep die tijdens de crisis luid weerklonk om het personeel in de zorg meer perspectief te bieden", aldus de koepel van de Vlaamse ziekenhuizen en 'not-for-profit' woonzorgcentra.

Zorgnet-Icuro is tevreden dat, na de symbolische lakens en het handgeklap op het hoogtepunt van de coronacrisis, er meer middelen gaan naar het personeel van de ziekenhuizen en andere sectoren van de federale non-profit. De coronacrisis zette immers een aantal reeds lang gekende pijnpunten op scherp, klinkt het, zoals meer personeel en betere loon-en arbeidsvoorwaarden. Het gaat volgens de koepel om circa 125.000 w erknemers in de federale zorgsectoren.

"Zorgnet-Icuro is bijzonder blij dat de 'lessons learned' uit de coronacrisis bij de federale overheid niet op een koude steen vielen", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet in een persbericht. "Dat de overheid in één keer een dergelijk bedrag voor het zorgpersoneel uittrekt is ongezien. Het is bijzonder fijn dat de medewerkers uit de ziekenhuizen met dit nieuws aan hun broodnodige vakantie kunnen beginnen."

Net als de vakbonden verwacht Zorgnet-Icuro nu een inspanning van de gemeenschappen. "In de Vlaamse sectoren, waaronder de woonzorgcentra, werken nog eens bijna 130.000 medewerkers. Daarvoor starten de sociale onderhandelingen op woensdag 8 juli. Zij hebben evengoed recht op meer waardering", zegt Cloet. "We hopen dan ook van harte dat Vlaanderen een even grote inspanning zal doen. Zoniet zal er een ontoelaatbare discriminatie ontstaan tussen de verschillende zorgsectoren."

Groen treedt die oproep voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden bij. "Zo krijgen ook de medewerkers van woonzorgcentra, kinderopvang, jeugdhulp enzovoort meer dan applaus. Welzijnsminister Beke heeft meegeklapt voor de zorg, nu is het tijd om structureel dingen aan te pakken", zeggen de Vlaamse Parlementsleden Celia Groothedde en Ann De Martelaer. Ze vragen ook meer personeel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.