Aantal grote uitbraken in woonzorgcentra neemt voorzichtig af

Het aantal nieuwe coronabesmettingen en het aantal grote uitbraken in de woonzorgcentra neemt geleidelijk en traag af. "Waakzaamheid blijft noodzakelijk, want deze daling is voorlopig nog heel voorzichtig", benadrukt viroloog Steven Van Gucht.

Het aantal besmettingen en uitbraken blijft verder dalen in onze woonzorgcentra. Enkel de Duitstalige Gemeenschap toont een felle stijging, "maar dat gaat om een heel klein aantal woonzorgcentra", verduidelijkt Van Gucht.

Het aantal grote uitbraken met tien of meer gevallen daalt in het hele land. Deze week kampt 14 procent van de Vlaamse woonzorgcentra met een grote uitbraak, vorige week was dat 16 procent. In Wallonië en Brussel gaat het respectievelijk om 15 en 8 procent van de woonzorgcentra, tegenover 19 en 12 procent de week ervoor.

Tussen 25 november en 1 december werden in de Vlaamse woonzorgcentra 17 besmettingen per 1.000 bewoners vastgesteld. De week ervoor waren dat er nog 21 op duizend. In Wallonië en Brussel ging het respectievelijk om 19 en 17 besmettingen per duizend bewoners van woonzorgcentra.

Toch heeft de voorbije week nog 36 procent van de Vlaamse woonzorgcentra minstens 1 besmetting met COVID-19 gerapporteerd. Dat is min of meer vergelijkbaar met vorige week, toen dat 37 procent van de woonzorgcentra was. Wallonië en Brussel tekenen daarentegen een sterke daling op. 42 procent van de Waalse woonzorgcentra hebben coronabesmettingen geregistreerd, tegenover 51 procent vorige week. In Brussel gaat het nog om 37 procent van de woonzorgcentra (48 procent een week eerder).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.