Aantal eerstejaars groeit met 4,5 procent aan Universiteit Antwerpen

Het merendeel van de opleidingen aan de UAntwerpen zal eind deze maand meer studenten verwelkomen. De inschrijvingsperiode is nog niet afgelopen, maar half september noteert de universiteit zowat 4,5 procent meer eerstejaarsstudenten tegenover vorig jaar.

"De meest opleidingen laten een mooie stijging optekenen", meldt de universiteit. "Enkel de opleiding diergeneeskunde is een duidelijke daler (bijna min 80 procent), en dat is niet onverwacht door het nieuwe ingangsexamen." 

Ongeveer 24 van de 34 bacheloropleidingen zullen dit academiejaar meer studenten verwelkomen. De positieve uitschieters situeren zich in erg uiteenlopende wetenschapsdomeinen. De toegepaste ingenieurswetenschappen kennen de sterkste stijging, met name de opleidingen elektromechanica (+ 79 procent) en elektronica-ICT (+ 67 procent).

Ook de farmaceutische wetenschappen (+ 50 procent) en de biomedische wetenschappen (+ 18 procent) zitten in de lift. "Rationele verklaringen vinden is nooit eenvoudig", zegt decaan Koen Augustyns. "Maar deze sectoren komen vaak positief in het nieuws en ons land wordt bestempeld als een soort Silicon Valley voor de farmaceutische en biotechsector. Die uitstraling oefent mogelijk een aantrekkingskracht uit."

De opleiding tot handelsingenieur maakt ook een grote sprong voorwaarts. "Van studiekiezers horen we dat studenten zich aangetrokken voelen door onder meer de nadruk op artificial intelligence en data science", aldus nog de decaan. Andere stijgers zijn de bio-ingenieurswetenschappen, taal- en letterkunde, interieurarchitectuur en geneeskunde.

Wie dierenarts wil worden, moest deze zomer voor de eerste keer slagen voor een toelatingsexamen. "De voorbije jaren waren er te veel studenten diergeneeskunde", zegt rector Herman Van Goethem. "En heel wat van die studenten hadden niet de juiste basiscompetenties. Dat kwam de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Een duidelijke daling was dus te verwachten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.