Studiejaren afkopen: einde van de overgangsperiode

Sinds 2017 kunt u een studiejaar afkopen voor een vastgelegd forfaitair bedrag. Dat was echter een overgangsmaatregel die op 30 november 2020 ten einde loopt. Als u uw studieperiode wilt opnemen in uw pensioenberekening, wacht dan niet langer om uw aanvraag in te dienen. U loopt immers het risico dat u veel meer zult moeten betalen.

Het afkopen van studiejaren kan interessant zijn om het bedrag van uw wettelijk pensioen te verhogen. Elk geregulariseerd studiejaar wordt dan in de berekening van uw toekomstige pensioen gelijkgesteld met een volledig loopbaanjaar. Om meer mensen aan te moedigen om studiejaren af te kopen, werd er in 2017 een overgangsperiode ingesteld. Tijdens die overgangsperiode is het bedrag dat u moet betalen om een studiejaar te regulariseren forfaitair vastgesteld op 1529,96 euro, onafhankelijk van het stelsel waarin de arbeidskracht zich bevindt (werknemer, ambtenaar of zelfstandige).

Maar let op: de overgangsperiode loopt tot en met 30 november 2020.

Vanaf 1 december 2020 wordt het forfaitaire bedrag enkel toegepast op aanvragen die binnen de 10 jaar na het behalen van het diploma ingediend worden. Het jaarlijkse vaste bedrag blijft onveranderd, maar zal uiteraard elk jaar geïndexeerd worden.

Als u de aanvraag om uw studieperiode te regulariseren echter meer dan tien jaar na het behalen van uw diploma indient, zal de regularisatiekost hoger zijn omdat die berekend wordt aan de hand van enkele concrete parameters: uw leeftijd op het moment van de aanvraag, de rentevoeten enz. U komt dus voor het volgende dilemma te staan: is de aanvulling op mijn pensioen de kost van de regularisatie wel waard?

Twijfelt u nog? Neem dan contact op met uw boekhouder of uw sociaal secretariaat om de kosten en baten van een dergelijke ingreep te evalueren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • nicole timmerman

  27 november 2020

  die afkoopaffaire is een regelrechte oplichting van onze Belgische staat .
  ik heb 4 jaar afgekocht om te kunnen genieten van mijn zelfstandig pensioen als kinesiste . Als je op 23 jaar afstudeert en dan 3 kinderen in hun eerste levensjaren zelf wil /moet grootbrengen in het buitenland , dan haal je nooit 45 jaar pensioen. Voor mijn 8 werkjaren In Duitsland werden zowel mijn moederschapsverlof als mijn studiejaren gewoon automatisch meegerekend als pensioenjaren , net zoals hier in België de jaren van legerdienst ook meetellen. Duitsland beschouwt deze jaren als een "investering voor de toekomst van het land", België straft het af. Bovendien denkt een dertiger nog niet aan zijn pensioen maar wel aan zijn jobbehoud, jobpromoties en aan dagdagelijkse beslommernissen van huisje, tuintje , kindje .die net in die eerste 10 jaar van beroepsactiviteiten alle tijd in beslag in beslag nemen. En nu in coronatijden ook aan gezondheid, rond geraken met de maandinkomsten....

 • Benedikt TAS

  26 november 2020

  ik heb te horen gekregen dat ze overstelpt zijn door aanvragen en dat het maanden kan duren vooraleer er de vraag tot betalen zal komen. De datum van aanvraag zou primeren, dus voor 30/11

 • Patrick Cras

  26 november 2020

  nu heb ik al een paar keer geïnformeerd naar de stand van zaken van mijn aanvraag meer dan een jaar geleden... geen reactie, dossier in behandeling