Belgen schenken minder vaak vastgoed

Vorig jaar waren er in ons land 29.299 schenkingen van vastgoed. Dat is het laagste aantal sinds 2020, toen het er 26.072 waren, blijkt uit cijfers van Fednot, de Federatie van het Notariaat. Het merendeel van de schenkingen gebeurde in Vlaanderen.

Van de 29.299 schenkingen vorig jaar, werden er 19.169 in Vlaanderen geregistreerd. Dat zijn er minder dan in 2022 toen het om 32.251 schenkingen in totaal en 21.249 schenkingen in Vlaanderen ging. Voor Wallonië ging het in 2023 om 7.893 schenkingen en voor Brussel om 2.312.

"Door de algemene economische situatie, de inflatie en de conflicten in Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten gingen mensen wat op de rem staan. Niet onlogisch, want wie vastgoed schenkt, doet onherroepelijk afstand van een deel van zijn vermogen", verklaart notaris Bart van Opstal.

Of schenken interessant is, verschilt per dossier, klinkt het bij de notarissen. De meeste vastgoedschenkingen gebeuren in het kader van successieplanning. Vastgoed ongeregistreerd schenken, is niet mogelijk. Het moet altijd via een notariële akte. Er geldt ook een schenkbelasting, maar die is vaak minder hoog dan de erfbelasting.

Wie een schenking doet, controleert best of er op fiscaal vlak baat bij is, stelt van Opstal nog. "Een schenking is vaak een aanrader als er een tweede verblijf of meerdere eigendommen zijn. Dan val je sneller onder de hogere erfbelastingtarieven."

Wie zijn woning bijvoorbeeld schenkt aan zijn kinderen, moet er bovendien voor zorgen dat er later voldoende financiële ruimte is om onder andere eventuele medische kosten of het verblijf in een rusthuis te betalen, aldus Fednot.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.