Ziekteverzuim met derde gestegen in tien jaar

Het ziekteverzuim bij Belgische werknemers is in de afgelopen tien jaar met 33 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Attentia. Volgens het hr-bedrijf draagt een gebrek aan beweging bij werknemers voor een groot deel bij aan het probleem. Daarom lanceert Attentia het programma "Vital Company", om mensen bewuster te maken van het belang van een gezonde levensstijl, zowel op als naast het werk.

Gemiddeld is in België 8 procent van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. "Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met meer dan de helft gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden", klinkt het. "In elke leeftijdsgroep is de stijging van het absenteïsme zichtbaar."

Uit een bevraging van Attentia bij 6.500 beeldschermwerkers bij al zijn klanten, blijkt dat 66 procent het voorbije jaar fysieke klachten had en 74 procent minstens één keer per week visuele klachten had na een werkdag. Die klachten houden 7 procent afwezig op het werk. De voornaamste fysieke klachten hebben betrekking op de nek (33 procent), onderrug (32 procent) en schouders (25 procent).

Daarnaast kampt meer dan helft (55 procent) van de bevraagden met een verminderd concentratievermogen, terwijl 38 procent last van stress heeft. Bijna een kwart (23 procent) vertoont een "hoge herstelnood", wat wil zeggen dat ze een verhoogd risico op een burn-out hebben.

"Al deze factoren samen verhogen de kans op absenteïsme", zegt Attentia. Daarom lanceert de hr-dienstverlener samen met het bedrijf SportMed "Vital Company". Dat programma bestaat uit drie modules ("Be Active", "Be Flex" en "Be Fit") en moet werknemers aanzetten om onder andere meer te bewegen, de juiste lichaamshouding aan te nemen en het uithoudingsvermogen te verhogen. Medewerkers krijgen daarbij een actieplan op maat, op basis van wetenschappelijke methodes. "Door in te zetten op een gezondere levens- en werkhouding zien we een positieve invloed op absenteïsme", zegt Nathalie Constant van Attentia. "Fitte medewerkers kunnen zich ook beter concentreren, zijn productiever en kennen een lager stressniveau.&q uot;

"Vital Company" werd voorgesteld in aanwezigheid van de Brusselse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a), die met een persoonlijke anekdote het belang van een goede gezondheid in de verf zette. "Mensen beseffen niet hoe belangrijk een algemeen goede conditie is. Ik heb twee jaar geleden een zware longontsteking gehad. Er zijn twee redenen waarom ik hier vandaag nog zit. Eén, ik was op tijd in het ziekenhuis geraakt. En twee, mijn goede algemene conditie", aldus de minister. "Was ik een normale politicus geweest met een dikke buik die vaak bier drinkt, dan was ik er niet door geraakt."

Ook Koen Naert, professioneel atleet gespecialiseerd in het langeafstandslopen en een voormalige verpleger, steunt het initiatief. Dat het voor mensen na een werkdag soms niet makkelijk is om nog te gaan sporten, kan hij begrijpen. "Ik heb ook soms een moment waarop ik echt niet veel zin heb, maar als je dan toch die stap zet, ben je achteraf heel content", aldus Naert, die aanraadt om bijvoorbeeld in groep te gaan sporten en op voorhand af te spreken. "Ik denk dat als je een gezond lichaam hebt, dat je dan mentaal alert bent en heel precies tewerk kunt gaan. Ik denk dat het zeker een stimulans is om te bewegen en om gezond te eten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.