WADA verbiedt Tramadol  in sportcompetities

Als zaterdag met de Omloop Het Nieuwsblad het wielerseizoen in Vlaanderen op gang komt, weten de renners dat de pijnstiller Tramadol voortaan op de lijst van verboden middelen staat. Sinds januari is het verboden om de pijnstiller te gebruiken in competitieverband. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap WADA beslist. Buiten competitie is het wel nog toegestaan. 

Tramadol is een zware pijnstiller die vooral wordt voorgeschreven aan traumapatiënten en bij postoperatieve pijnen. Maar ook sporters bleken er soms naar te grijpen in competitieverband, om door de pijn heen langer te kunnen doorgaan met een inspanning.

‘Tramadol werkt op het centrale zenuwstelsel, daarom is het zo krachtig. Het onderdrukt de uitputtingspijn en bij zware blessures kan je sneller met de competitie beginnen’, zegt dr. Yuhan Tan (foto), lid van de atletencommissie van het WADA en orthopedisch chirurg in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt. ‘Het middel wordt al tien jaar gemonitord door het WADA in stalen van atleten, hoewel het niet verboden was. Daarin stelde het WADA vast dat er toch wel wat gebruik was bij wielrenners. Vorig jaar is er een belangrijke studie verschenen over het effect van Tramadol bij wielrenners. Een aantal proefpersonen werd tijdens een tijdrit van 40 kilometer getest met Tramadol en met een placebo. In die test werd over de afstand een voordeel gemeten van verschillende seconden.’

Het is een goede zaak dat het verboden wordt, zegt dr. Tan, ‘want pijn is een belangrijk waarschuwingsmechanisme van het lichaam. Op lange termijn is het niet goed als je als sporter ondanks een blessure blijft pushen om prestaties te leveren met behulp van Tramadol. Je raakt er als atleet ook aan gewend, waardoor het verslavend kan worden en middelenmisbruik in de hand kan werken. Als het van mij afhangt, zou dat verbod ook uitgebreid mogen worden naar buiten de competitie.’

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.