Vakbonden en directies vragen samen meer geld voor Iris-ziekenhuizen

De vakbonden en de directies van de Iris-ziekenhuizen binnen het Iris-netwerk bundelen de krachten en vragen samen aan de federale regering om op korte termijn werk te maken van een herfinanciering. "We stellen vast dat het onmogelijk is om voort te gaan op de ingeslagen weg", klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

De vakbonden en directies klagen aan dat de ziekenhuizen al enkele jaren ondergefinancierd worden en met minder geld en werkingsmiddelen evenveel of zelfs meer patiënten moeten verzorgen. Dat tekort moet nu dringend bijgestuurd worden. "We kunnen niet langer instaan voor de gevolgen, zowel voor de gezondheid van onze patiënten als die van onze personeelsleden, van een logica die nu definitief haar grenzen heeft bereikt", klinkt het.

De herfinanciering moet rekening houden met drie ijkpunten. De toekomstige noden van de bevolking, het efficiënt organiseren van de arbeidsomstandigheden en de zorgverstrekkers de mogelijkheid geven om zich op hun belangrijkste taak, het verzorgen van patiënten, te focussen. Er zullen acties volgen, maar welke zijn nog niet bekend en ze zullen het goede verloop van de zorg in de ziekenhuizen zo weinig mogelijk verstoren.

Begin juni was er ook al een 24-urenstaking van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de Iris-ziekenhuizen. Het is bovendien niet de eerste keer dat vakbonden en directies de krachten bundelen, want dat gebeurde ook al eind 2016 met de campagne "Ziekenhuis in gevaar". Toen sensibiliseerden ze de overheid al over de moeilijkheden en uitdagingen in de ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.