Nieuw virus geïdentificeerd in China, al tientallen besmettingen vastgesteld

Enkele tientallen mensen in China zijn besmet geraakt met Langya, een nieuw virus van dierlijke origine. Dat zeggen wetenschappers. Onduidelijk is nog of er een risico bestaat van overdracht van mens op mens.

Het Langya henipavirus (LayV) veroorzaakt symptomen als koorts, vermoeidheid, hoesten, misselijkheid en hoofdpijn. De wetenschappers vermoeden dat de spitsmuis het dier is dat de mens besmette. Er werden besmettingen vastgesteld in de Chinese provincies Shandong en Henan. 

Er raakten vijfendertig mensen besmet in China, blijkt uit een rapport dat begin augustus gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM). De patiënten, meestal landbouwers, hadden geen "nauw contact", noch een "gemeenschappelijke blootstelling" aan een ziekteverwekker, benadrukt de studie. Er wordt een "sporadische" infactie verondersteld bij de mens. 

Langya werd voor het eerst waargenomen in 2018. Maar pas nu kon het formeel geïdentificeerd worden, dankzij een detectiesysteem voor hoge koorts en eerdere blootstelling aan dieren. 

De wetenschappers vinden het nog te vroeg om zich uit te spreken over een eventuele overdracht van mens op mens van LayV, rekening houdend met het lage aantal besmettingen. Volgens wetenschappers uit China, Singapore en Australië, die mee het rapport opstelden, is bijkomend onderzoek nodig om een beter beeld te krijgen van de ziektes die gelinkt zijn aan het virus. Viroloog Linfa Wang van de Duke-NUS Medical School in Singapore, medeauteur van de studie, zegt dat er tot nu toe geen enkel ernstig of dodelijk geval werd vastgesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.