Tekort in sociale zekerheid loopt op tot 1,45 miljard euro

Het gat in de sociale zekerheid zou dit jaar oplopen tot 1,45 miljard euro. Dat schrijft Le Soir. De krant somt een aantal oorzaken op, gaande van een te optimistische initiële begroting, tot lagere groeicijfers en een regering die in de touwen hangt.

Volgens een bron dicht bij het dossier heeft de regering de impact van haar maatregelen op het vlak van opbrengsten overschat en is ook de impact van de besparingen verkeerd ingeschat. "Kortom, de uitgaven liggen hoger dan verwacht en de inkomsten lager dan verwacht", zegt de bron aan Le Soir.

Daarbovenop moet je nog een aantal exogene factoren in rekening brengen, zoals bijvoorbeeld de herziening van de economische groeicijfers door het Planbureau. En dan zijn er natuurlijk nog de steeds stijgende pensioenuitgaven.

Ook de perspectieven voor 2020 zijn weinig rooskleurig. Op dit moment is sprake van een stijging van de inkomsten met 2,7 miljard euro en een uitgavenstijging van 3,3 miljard euro.

Vrijdag buigt het beheerscomité van de sociale zekerheid zich over de cijfers.

> Lees meer over dit onderwerp in onze papieren editie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.