"Drietal weken vertraging door Janssen-vaccin" (taskforce vaccinatie)

De beperkte leveringen van het Janssen-vaccin hebben de Belgische vaccinatiecampagne een drietal weken vertraging bezorgd. Dat zegt professor Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie zaterdag tijdens de wekelijkse persmeeting.

Voor het volledige tweede kwartaal wordt op dit moment uitgegaan van in totaal zo'n 450.000 dosissen van het Janssen-vaccin, dat is de helft van wat vooraf was aangekondigd. "Het is bijzonder jammer omdat we net in die laatste fase zitten met hoge volumes en de jongeren die aan bod komen. Het ziet er naar uit dat het in juni en juli niet meer zal veranderen", stelt Ramaekers

Volgende week krijgt België opnieuw 1,2 miljoen vaccins toegeleverd. Het gaat om meer dan 800.000 vaccins van Pfizer, 167.000 van Moderna, 125.000 van AstraZeneca en slechts 24.000 van Janssen. Hoeveel vaccins Janssen in de weken nadien zal leveren, is nog onbekend. 

"Het zal geen mega toename zijn die we in juli mogen verwachten. In totaliteit gaat het om een drietal weken vertraging in functie van onze initiële inschattingen, waarbij we toch hoopten op meer Johnson & Johnson-vaccins", stelt Ramaekers.

In de week die start op 28 juni wordt er in België wel een enorme levering van 696.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin verwacht. Die zijn zeker nodig om de tijd tussen een eerste en tweede dosis van dat vaccin terug te kunnen brengen van twaalf naar acht weken. "Dat is absoluut de ambitie van de taskforce. Het vergt wat gepuzzel, maar we hebben er goede hoop op. Al beloven we het nog niet vandaag", zegt Ramaekers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.