Meer kinderen met down geboren ondanks NIP-test

Er zijn vorig jaar weer wat meer kinderen met het downsyndroom geboren. De angst dat het terugbetalen van de NIP-test - dat de chromosoomafwijking detecteert - tot "eliminatie" zou leiden, blijkt dus onterecht, schrijft De Standaard dinsdag.

Er zijn vorig jaar 42 kinderen met het downsyndroom geboren in Vlaanderen. Dat zijn er elf meer dan in 2016. Nochtans is het totale aantal geboortes gedaald tot 63.838. De cijfers komen uit het jongste evaluatierapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), dat alle geboortes in Vlaanderen in kaart brengt. 

In 2017 besloot federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om de NIP-test bijna helemaal terug te betalen aan iedere zwangere vrouw die hem wilde laten uitvoeren. Het betreft een niet-invasieve screeningtest, via een bloedprik bij de moeder. Verwacht of gevreesd werd dat de terugbetaling tot een regelrechte eliminatie van kinderen met down zou leiden. 

Volgens professor gynaecologie Roland Devlieger van de KU Leuven is er al zeker geen dramatisch effect vast te stellen. Hij wijst erop dat de NIP-test niet honderd procent waterdicht is. Bovendien zijn er altijd koppels die sowieso geen zwangerschapsafbreking willen.

Lees ook: De Block zet puntjes op de i

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.