Klachtendocument eHealth wordt op gepaste fora "bespreekbaar gesteld"

Na een zoveelste alarmkreet begin deze maand van huisartsenkringen over wat er allemaal foutloopt met eHealth, was weer extra druk nodig uit dezelfde hoek om eindelijk een summier antwoord te krijgen. Frank Robben verwijst naar de besluitvormingorganen binnen het eHealth-platform om daar "deze waardevolle ideeën" te laten inbrengen door wie de stakeholders vertegenwoordigen van wie deze ideeën komen. Vanuit het eHealth-platform zullen we alvast het document bespreekbaar stellen in deze fora."

Na al wat er de jongste tijd misloopt de jongste maanden, is een antwoord op de zee van klachten wel het minste. Dat de communicatie zo traag en stroef verloopt daaromtrent, was dan ook de reden voor Artsenkring Zennevallei om de druk te verhogen met een mail aan zowel de beleidsverantwoordelijken als de pers.

"Wij vinden het teleurstellend én verontrustend dat geen enkele reactie is gekomen (op die eerste alarmkreet, red.) van de beleidsmakers, politici én onze vertegenwoordigers", klonk het daarin. "Het is van groot belang dat we de problemen niet alleen erkennen, maar dat we ook gezamenlijk actie ondernemen om duurzame oplossingen te implementeren. vWe roepen dus nogmaals op tot een gedegen overleg tussen beleidsmakers, politici en stakeholders in de gezondheidszorg om een concrete aanpak te formuleren."

Tot slot deze oproep: "Enkel door samen te werken kunnen we een duurzaam en efficiënt gezondheidszorgsysteem garanderen dat de belangen van zowel zorgverleners als patiënten behartigt." Met de vraag om een snel antwoord. Dat kwam er dit keer wel, zelfs vandaag, op het moment dat de alarmbel opnieuw werd geluid.

Het antwoord van Frank Robben van de Kruispuntbank gaat als volgt: "eGezondheid is een zaak van alle stakeholders (patiënten, zorgverstrekkers, zorginstellingen, softwareproviders, bevoegde beleidsvoerders en overheidsinstanties op de diverse niveaus, ...) en kan slechts slagen mits een goede samenwerking, een coalition of the willing."

"Er zijn de voorbije 10 jaar terzake grote stappen vooruit gezet (dat blijkt overigens uit internationale benchmarks), maar uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering. Ik stel alvast een wil vast bij alle stakeholders om verdere inspanningen te leveren voor een nog betere ondersteuning van een duurzaam en efficiënt gezondheidszorgsysteem."

"De besluitvormingsorganen binnen het eHealth-platform, zowel het Beheerscomité als het Gebruikerscomité bestaan uit vertegenwoordigers van de onderscheiden stakeholders. Het lijkt me best dat deze waardevolle ideeën daar worden ingebracht door de personen die daar de stakeholders vertegenwoordigen van wie deze ideeën komen. Vanuit het eHealth-platform zullen we alvast het document bespreekbaar stellen in deze fora."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 februari 2024

    Niet vergeten Uw lidgeld voor De Orde te betalen en te stemmen hè , want zij verdedigen ons !

  • Joke BARZEELE

    22 februari 2024

    Dus ze geven zelf toe dat na 10 jaar (!!!) hun systemen nog steeds niet op punt staan... De rest is veel blabla maar daar komen we weer niks mee vooruit....

  • Dirk VERMEULEN

    22 februari 2024

    Als er na al die jaren nog geen nagenoeg feilloos systeem in werking is, zou het schaamrood op de wangen moeten komen van ieder van de stakeholders.
    Benchmarks kunnen heel relatief zijn. Misschien eens vergelijken met de baltische staten, Denemarken,...
    De rest is blablabla die er niet toe doet.