Een op de veertien zwangere vrouwen neemt gevaarlijke medicatie

Bijna zeven procent van de zwangere vrouwen neemt medicatie die gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby. Dat bericht De Standaard.

De krant baseert zich op een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) naar het geneesmiddelengebruik bij zwangere vrouwen. De OZ gingen na welke medicijnen werden terugbetaald bij 68.500 bevallingen van 63.736 vrouwen tussen 2014 en 2016.

"Vrouwen zijn zich er te weinig van bewust dat medicatie, net als alcohol en nicotine, niet genomen mag worden tijdens de zwangerschap. We moeten zwangere vrouwen op het hart drukken dat ze beter geen medicijnen nemen. Als ze dat wel doen, moet het om een weloverwogen keuze gaan in samenspraak met de arts", zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch in de krant.

Uit het onderzoek, het eerste in zijn soort, blijkt ook dat 4,7 procent van de zwangere vrouwen in derde fase van de zwangerschap niet-steroïdale ontstekingsremmers als ibuprofen namen. "Als die genomen worden tijdens de zwangerschap, kan dat leiden tot mogelijke hartafwijkingen bij het kind."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan BROCK

    24 november 2018

    Dweilen met de kraan open. Als apotheker kan je de patient hierop wijzen maar zolang de overheid/Europa medicijnen ziet als snoepjes waarvan de verkoop online moet kunnen om de economie te laten draaien is het vergeefse moeite. Binnen 20 jaar, als we de gevolgen zien, zal het verstand wel komen zeker ?