Diabetescentra en Sport Vlaanderen willen diabetici helpen sporten

Acht Vlaamse diabetescentra, waaronder deze van UZ Leuven en Brussel, lanceren met de steun van Sport Vlaanderen het project diaTop.sv om de drempels weg te nemen die patiënten met het type 1 diabetes ondervinden bij het sporten. Sporten is heel goed voor deze patiënten, maar het kan uiteenlopende effecten hebben waarvoor geen kant en klare oplossingen beschikbaar zijn en er bijna steeds individueel naar oplossingen moet gezocht worden.

Het project diaTop.sv wil in samenwerking met de diabetesliga en onder meer ten behoeve van de diabetescentra de beschikbare kennis bundelen over sporten met deze aandoening, deze aanvullen met de meest recente wetenschappelijke inzichten en ter beschikking stellen via een nieuwe website, handleidingen en presentaties. Het gaat hierbij onder mee r over de conditie-opbouw, voeding, het effect van sporten op suikerwaarden, het gebruik van insuline enz... In samenwerking met de Vlaamse vereniging voor sportgeneeskunde en sportwetenschappen, de Vereniging van sport- en keuringsartsen, Fitness.be en de Vlaamse Trainersschool wil men de kennis hierover in sportclubs en bij sportartsen verhogen met opleidingen en online informatie.

Om de theoretische kennis naar praktische begeleiding te vertalen zullen de acht diabetescentra in het kader van dit project samen met 150 personen met type 1 diabetes een educatief jaarprogramma doorlopen. Naast specifieke opleidingen zullen de zorgverstrekkers en sportbegeleiders een jaar lang samen met die 150 personen fietsen, wandelen of lopen. Het programma wordt afgesloten met een slotevent waarbij sporters en begeleiders eind augustus 2019 een aantal cols in de Vogezen zullen beklimmen. DiaTop.sv plant ook in het diabetescentrum van het UZ Brussel een jaarprogramma dat gericht is op kinderen met deze aandoening.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.