Brandneteltapijt sensibiliseert voorbijgangers over chronische netelroos

Op de Groenplaats in Antwerpen en op de Place Sainte-Croix in Elsene (Brussel) ligt vrijdag naar aanleiding van de eerste zomerdag een door een bloementapijt geïnspireerd "brandneteltapijt" dat (chronische) netelroos in de kijker zet.

Patiëntenbelangenorganisatie Allergienet wil samen met farmaceutisch bedrijf Novartis en heel wat dermatologen wijzen op de problemen die patiënten met netelroos ervaren, zeker bij mooi weer wanneer ze graag luchtige kledij zouden dragen maar zich vaak schamen voor hun huiduitslag.

Volgens Allergienet lijden meer dan 50.000 Belgen aan chronische netelroos of urticaria, een inflammatoire huidziekte die vooral jonge vrouwen treft. Eén op vijf Belgen wordt bovendien tijdens zijn of haar leven wel eens met de acute variant - die na enkele uren verdwijnt - geconfronteerd. De symptomen vallen te vergelijken met de jeukende rode bulten op de huid die je ook krijgt door brandnetels aan te raken. Netelroos komt voor op de ledematen, op de romp of in het gelaat, maar is eigenlijk erg onvoorspelbaar. Bij de acute variant is de oorzaak vaak een allergie, maar bij de chronische vorm blijft de oorzaak meestal onbekend. Ook de juiste behandeling vinden is niet evident.

"We willen hier niet pleiten voor het een of andere concrete geneesmiddel, want wat helpt is voor iedereen anders en het kan een hele tijd duren voor je de juiste behandeling voor jou vindt", klinkt het bij Allergienet. "Wel doen we vandaag in Antwerpen en Brussel een oproep om zeker een dokter te raadplegen als je last hebt van chronische netelroos."

Meer informatie staat op www.stopnetelroos.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.