OZ willen 100% digitalisatie van al hun documenten tegen 2025

eAttest en eFact, twee paradepaardjes waarop de OZ volop inzetten de volgende jaren. "Vandaag gebruiken 7.400 artsen eAttest en ongeveer 8.400 artsen eFact." Een overzicht van het jaarverslag.

Algemeen directeur van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Xavier Brenez stipt aan dat zijn organisatie moet anticiperen op de veranderingen digitaal. Voor de leden liggen de voordelen op het vlak van digitale automatische terugbetaling en het feit dat informatie over hun dossier toegankelijker wordt. Hun aansluiting (online) wordt eenvoudiger. Voor de zorgverleners zal de administratie ook een stuk eenvoudiger worden. Om vooruitgang te boeken zijn twee zaken essentieel: ten eerste vertrouwen, ten tweede begeleiding. Voor dat laatste is het nodig dat we een luisterend oor hebben voor hen en snel op hun vragen kunnen inspelen.

De automatische terugbetaling op verstrekking door huisartsen (eAttest) is een voorbeeld van deze sterke vereenvoudiging. “Maar nu moeten we investeren in werkongeschiktheid. Daarom willen we voor onze leden het medisch certificaat invoeren. Zo hebben we alle info ter beschikking zonder dat het lid zelf nog moet tussenkomen. In principe moeten we tegen 2022 80% van onze documenten kunnen digitaliseren en tegen 2025 100%.”

eAttest en eFact

Het elektronische attest eAttest en de elektronische facturatie (eFact) van de derde betaler zijn twee digitale diensten die ontegensprekelijk  voor administratieve vereenvoudiging zorgen. Hoe zetten de artsen deze diensten in? Wat vinden de patiënten ervan? Renaud Boverie, directeur van de BU Geneeskundige verzorging, geeft enkele cijfers over het gebruik van deze twee digitale circuits.

Vandaag gebruiken 7.400 artsen eAttest en ongeveer 8.400 artsen eFact. Dat komt neer voor ons ziekenfonds op ongeveer 40% van het volume van de betalingen door de leden. Voor de arts is het voordeel logisch: hij moet geen formulier meer schrijven en overhandigen van de gepresteerde zorg.

Uiteraard moet het systeem stabiel genoeg zijn om vertrouwen te genieten. Daarom wordt het gemonitord via een speciaal systeem, ‘The Wall’. Dat staat borg voor een supersnelle tussenkomst bij een bug of een ander probleem.

Er liep ook een enquête bij de gebruikers en de begunstigden over eAttest. Daarop antwoordde ruim 90% dat hun terugbetaling sneller verliep, efficiënter ook. Meer dan 9/10 wil dat promoten bij familie en kennissen.

Volgens het nieuwe jaarverslag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het aantal leden als volgt verdeeld: PartenaMut 1.047.622, Partena Ziekenfonds 463.351, Onafhankelijk Ziekenfonds 448.950, Omnimut 195.057 en Freie Krankenkasse 35.157.

> Meer info over het jaarverslag vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.