Onhandige studenten chirurgie

“Studenten die de middelbare school verlaten zijn allesbehalve handig. Ze kunnen niet meer met hun handen werken. Dat zie ik ook bij mijn studenten chirurgie die moeten leren hechten of snijden. Het lukt hen gewoon niet”, aldus Prof. Roger Kneebone, stagemeester chirurgie in London.

De professor met de wat bizarre familienaam is aan de overkant van het Kanaal een eminent stagemeester chirurgie. Hij werkte mee aan een rapport dat oproept voor een meer “creatief” curriculum in het Britse middelbare onderwijs en om studenten meer technische vaardigheden bij te brengen. “Studenten moeten terug handiger worden en minder tokkelen op toetsenborden en spelconsoles”, klinkt het. Prof. Kneebone is niet alleen met zijn kritiek. Ook collega’s-stagemeesters moeten beduidend meer tijd investeren in hun studenten om hen de praktische chirurgische technieken bij te brengen. “Chirurgie is driedimensionaal. Werken of spelen op een computerscherm is tweedimensionaal. Studenten hebben nooit geleerd om iets te snijden of te herstellen. We zien hier studenten die academisch hoge graden halen maar die enorm klunzig zijn aan de operatietafel. Wie een goed chirurg wil worden, moet ook bijzonder handig zijn. De robots gaan niet al het chirurgische werk kunnen doen”, besluit hij.

Bron: www.bbc.com

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Annick VIAENE

    31 oktober 2018

    Mijn middelbare schooltijd ligt 35 jaar achter mij, toch herinner ik mij nog de huishoudelijke activiteiten in onze wetenschappen richtingen van het 1e naar het 4e middelbaar : figuurzagen, een schakelbord maken met een lichtschakelaar en lampjes in parallel en in serie, solderen, soep maken, knoop aan naaien en lusjes naaien, naaiwerkjes maken voor het schooltoneel... Ook voor het schoolfeest knutselden we met plezier aan een toneeldecor met gordijntjes gestikt aan een naaimachine, geschilderde panelen die we zelf gezaagd en gemonteerd hadden met nagels of vijzen, de ene al vaster en de andere al rechter. Niets van dat alles voor mijn tienerdochters die overladen worden met veel te veel theorie, teksten en boeken lezen, werkjes op de computer, groepswerken die ik als ouder spuugzat ben (taxi mama om de klasgenoten telkens opnieuw weer samen te krijgen in hun vrije tijd) en welke allemaal op schrift moeten worden afgeleverd. Er is nog veel werk aan de winkel om ons onderwijs wat wijsheid te brengen die ze in de loop van de jaren hebben achtergelaten ...
    Annick Viaene UZGent