Antwerpse topexpert bouwt Europees centrum tegen infectieziektes

De Vlaamse topwetenschapper Herman Goossens, als microbioloog verbonden aan de UA, wil een Europees centrum uit de grond stampen in de strijd tegen de toenemende resistentie van infectieziektes tegen antibiotica. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. De stijgende trend kost de samenleving jaarlijks meer dan 50 miljard euro, zegt Goossens.

De bestaande Europese onderzoeken vindt de microbioloog te projectmatig en te weinig gecoördineerd. Hij wil een totaalaanpak en kreeg alvast 3 miljoen euro van Europa om in twee jaar een haalbaar plan uit te werken.

"Concreet willen we uiteindelijk komen tot een gebouw met een centrum voor klinisch onderzoek”, zegt Goossens. "De bedoeling is daarvoor een structuur uit te bouwen, mogelijk in Antwerpen, maar ook in Utrecht."

Op 17 januari volgt een plechtige lancering van het project, dat de naam ECRAID (European Clinical Research Alliance on Infectious Diseases) krijgt. Onder anderen eurocommissaris voor Onderzoek Carlos Moedas zou aanwezig zijn bij de lancering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.