Antibioticaresistentie eist elk jaar 33.000 doden in Europa

Jaarlijks overlijden in Europa zowat 33.000 mensen als gevolg van resistentie tegen antibiotica. Tegen de bacteriën waarmee ze besmet zijn, is geen afdoend antibioticum meer. Dat zegt een internationale onderzoeksgroep in het vakblad The Lancet Infectious Diseases. Het aantal overlijdens als gevolg van antibioticaresistentie gaat sinds 2007 in stijgende lijn.

Ongeveer driekwart van de aandoeningen met antibioticaresistente kiemen ontstaan in ziekenhuizen of in andere gezondheidsinstellingen, aldus de onderzoekers. In 39 procent van de gevallen zijn de patiënten besmet met een bacterie waartegen ook de allerzwaarste antibiotica niets kunnen beginnen. Een behandeling van de infectie is dan bijzonder moeilijk of zelfs onmogelijk.

Om het tij te keren pleiten de wetenschappers voor gemeenschappelijke inspanningen. Antibiotica mogen enkel nog voorgeschreven en ingenomen worden, wanneer dat echt nodig is. Daarnaast is het van groot belang dat de bestaande hygiënevoorschriften, vooral in ziekenhuizen, worden nageleefd. Er is tot slot ook meer onderzoek nodig om nieuwe antibiotische stoffen te ontwikkelen, luidt het.

De wetenschappers baseerden zich voor hun observaties op gegevens van het Europese netwerk EARS-Net dat de evolutie van antimicrobiële resistentie opvolgt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.