Allergiemedicijn kan symptomen prikkelbaredarmsyndroom verminderen

Het allergiemedicijn ebastine kan de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom verminderen. Dat blijkt uit een studie, gecoördineerd door UZ Leuven, die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Gut. Het onderzoek biedt nieuwe perspectieven om de kwaliteit van het leven van patiënten met het syndroom te verbeteren.

Naar schatting lijdt 10 procent van de wereldbevolking aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De aandoening, die chronisch is, maakt dat patiënten last krijgen van buikpijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn ook andere klachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. De beschikbare behandelingen zijn vaak teleurstellend en hebben weinig effect op de intensiteit van de pijn, waardoor de aandoening een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënten. 

In de zoektocht naar nieuwe behandelingen, zette UZ Leuven, samen met zeven andere Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, een studie op. In 2021 ontdekte de groep van professor Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie, al dat een lokale afweerreactie in de darm tegen bepaalde voedingsstoffen zorgt voor klachten. Dat mechanisme is vergelijkbaar met het mechanisme dat aanleiding geeft tot hooikoorts. 

Op die inzichten bouwde de nieuwe studie voort. Twaalf weken lang werden 202 patiënten met PDS behandeld met ofwel een placebo, ofwel 20 milligram ebastine, een geneesmiddel tegen hooikoorts. Het allergiemedicijn bleek veelbelovend te zijn: een deel van de patiënten dat ebastine kreeg, had na zes tot acht weken opmerkelijk minder klachten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.