Vlaanderen bekrachtigt negatief standpunt voor natuurherstelwet

Vlaanderen wil de Europese natuurherstelwet niet goedkeuren. Dat heeft de regering vrijdag beslist, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir. Groen reageert misnoegd.

In november moest België zich al onthouden toen de ambassadeurs van de lidstaten het compromis van de natuurherstelwet bekrachtigden. In het Europees Parlement werd het compromis intussen in de Milieucommissie met een ruime meerderheid goedgekeurd. Volgende week is de stemming in plenaire gepland. Nadien kunnen de lidstaten definitief hun fiat geven. In België moet daar een interfederale werkgroep voor worden samengesteld, omdat het om een bevoegdheid van de deelstaten gaat. Vlaanderen heeft nu haar standpunt bepaald.

De natuurherstelwet is bedoeld om de achteruitgang van de Europese natuur af te remmen en te herstellen. Het akkoord tussen lidstaten en het Parlement houdt in dat de EU-landen tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa moeten herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is. Minstens 30 procent van de habitattypes die onder de nieuwe wet zullen vallen, zullen tegen 2030 in goede staat moeten worden hersteld, tegen 2040 is dat 60 procent, tegen 2050 90 procent.

Vlaanderen vreest ongewenste gevolgen voor de vergunningverlening. "De Vlaamse regering wil zelf de autonomie en het primaat van de wetgevende en uitvoerende macht bij het bepalen van de natuurhersteldoelstellingen en instrumenten voor natuurherstel", laat Demir weten.

Groen reageert ontevreden. "Het is duidelijk dat alleen groenen de ernst van de natuurcrisis inzien", zegt Europees Parlementslid Sara Matthieu. "Demir toont zich opnieuw als een klimaatsaboteur op de kap van natuur, gezondheid, landbouw en economie. De Europese natuur verdwijnt zienderogen en verdraagt geen pauzeknop. Met zo'n navelstaarderij creëert Demir complete stilstand op het vlak van Europees natuurherstel. Dat Vlaanderen hier alleen over wil beslissen, is bovendien ongeloofwaardig, onze Vlaamse natuur staat zwaar onder druk en natuur en biodiversiteit stoppen niet aan de grens. Ik roep het Europees Parlement volgende week dinsdag op tot een krachtige stem voor meer en betere natuur in Vlaanderen en Europa."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.