VAV nodigt u uit op culturele uitstap Mechelen

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u, familieleden en kennissen uit op een culturele uitstap naar het Museum Hof van Busleyden te Mechelen: "De ridders van het Gulden Vlies. Een schitterende mythe ontrafeld." Datum: 25 mei 2024.

De openingsexpo in het gerenoveerde Hof van Busleyden focust op de 15de  kapittelbijeenkomst op 23 mei 1491 in de feestelijk versierde Sint-Rombouts kathedraal te Mechelen. Centraal in de tentoonstelling staat een nagebouwd koorgestoelte met de prachtig gerestaureerde wapenborden die speciaal voor die gelegenheid geschilderd waren.

Het Hof van Busleyden is een stadspaleis waar sinds 1936 het Stedelijk Museum Mechelen is ondergebracht. Het museum heropende begin dit jaar na een ingrijpende restauratie met een vernieuwde vaste opstelling, heraangelegde tuinen en belicht vooral de Bourgondische periode toen Mechelen de hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden waarbij de rijke kunst van de 15de en 16de eeuw centraal staat. 

Het tweede deel van de tentoonstelling gaat dieper in met welke symbolen en rituelen de Bourgondiërs vorm gaven aan hun macht en welke strategie er schuil ging achter dit schitterend staaltje van imago opbouw.

Na de rondleiding (1uur) is er de mogelijkheid om het museum te bezoeken. Hierbij enkele aanbevolen topstukken door de VAV-organisatoren Dr. Jan Van Meirhaeghe, voorzitter, Dr. Lieve Van Ermen, ondervoorzitter en Dr. Jan Dockx, verantwoordelijke cultuur.

In drie galerijen van het Hof van Busleyden bevinden zich de topstukken.

  • In de galerij met boeken: het koorboek van Margareta van Oostenrijk dat het mooiste en best bewaarde muziekhandschrift is uit de 16de eeuw, De humani corporis fabrica van Vesalius en het Cruydt-boeck van Dodoens.
  • Vervolgens de galerij met schilderijen en
  • als absoluut topstuk de zeven Besloten hofjes in de gelijknamige galerij. Het was de uiting van 16de eeuwse devotie en werden vervaardigd voor of door begijnen. Het betreft uniek erfgoed dat in 2012 opgenomen is op de lijst van Vlaamse topstukken die het land nooit mogen verlaten.

Praktisch

De uiterste datum voor inschrijving wordt vastgelegd op 16 mei met opggave van onderstaande formule.

Museumbezoek: deelname per persoon (ticket en gids):

  • Gegidst museumbezoek: 21 euro
  • Gegidst museumbezoek voor houder van Museumpas of andere reductiekaart: 8 euro

Inschrijven kan per e-post naar info@vlaamsartsenverbond.org of kan per post worden opgestuurd naar het secretariaat en betaal tegelijk het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 met vermelding Gulden Vlies en uw naam. Gelieve in te schrijven voor 16 mei.

Er zijn twee gidsen voorzien voor een rondleiding van 1 uur waarna u de gelegenheid heeft om de topstukken van het museum te bezoeken. Het maximum aantal deelnemers is 30 en de rondleiding begint om 15.00 u. Bijeenkomst om 14.30 u in de inkomhal.

Ridders van het Gulden Vlies. Een schitterende mythe ontrafeld
Frederik de Merodestraat 65 Mechelen
Zaterdag 25 mei 2024

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.