Steeds meer onnodige ziekenwageninterventies in alle provincies

Het aantal onnodige interventies met de ziekenwagen stijgt jaar na jaar, in elke provincie. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. In alle provincies samen werden vorig jaar 641.792 interventies met de ziekenwagen uitgevoerd, een stijging met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. 68.482 van die interventies kregen achteraf het label 'onnodig'. Dat is een stijging met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Ook in 2022 en 2021 werden stijgingen genoteerd, met respectievelijk 10 en 9 procent. De grootste toename van het aantal onnodige interventies werd vorig jaar genoteerd in Brussel, met 19 procent, en Vlaams-Brabant, met 16 procent. Brussel is ook de zone waar in absolute cijfers het grootste aantal onnodige interventies werd uitgevoerd.

Volgens Volksgezondheid moet het label 'onnodig' wel worden genuanceerd, omdat een oproeper in paniek niet altijd de echte ernst kan inschatten. Als de ziekenwagen aankomt, doorgaans een tiental minuten later, is de oproeper vaak ook al door de operator aan de telefoon gekalmeerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.