Rectorverkiezing aan Universiteit Antwerpen gestart

Van maandag 4 tot vrijdag 8 maart vindt aan de Universiteit Antwerpen (UA) de rectorverkiezing plaats. Wellicht is vrijdag al duidelijk wie huidig rector Herman Van Goethem opvolgt. Zijn tweede mandaat eindigt in augustus.

Hoogleraren Koen Augustyns en Herwig Leirs staan beiden klaar om de fakkel over te nemen van Van Goethem op 1 september. Alle studenten en medewerkers van de UA kunnen tot vrijdag elektronisch hun stem uitbrengen. De stemmen van de professoren tellen mee voor 67 procent. Stemmen van studenten, van het administratief/technisch personeel en van het assisterend/bijzonder academisch personeel tellen elk voor 11 procent. 

De Raad van Bestuur van de universiteit buigt zich vervolgens over het resultaat van de stemming en zet finaal het licht op groen voor een nieuw mandaat van vier jaar. De kandidaat die meer dan de helft van de stemmen haalt, wint de verkiezing. Indien geen kandidaat een meerderheid haalt, wordt er een nieuwe kiesronde georganiseerd. Een rector aan de UAntwerpen kan decretaal maximaal twee termijnen van vier jaar vervullen. 

Professor Koen Augustyns is apotheker van opleiding. Hij leidt de onderzoeksgroep Medicinale Chemie (UAMC) en is decaan van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Daarnaast was Augustyns voorzitter van de European Federation for Medicinal Chemistry en werd hij in 2023 gekozen tot lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde (KAGB). 

Professor Herwig Leirs is hoofd van de onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie. Tot voor enkele maanden was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen en voordien decaan Wetenschappen. Leirs zit ook de bestuursraad van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen voor en is bestuurder bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.