Oppositie stuurt nieuw aanklampend terugkeerbeleid naar Raad van State

Het aanklampend terugkeerbeleid dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil invoeren kan deze week nog niet worden goedgekeurd in de Kamer. De oppositiepartijen stuurden woensdagmiddag amendementen op de tekst naar de Raad van State, die nu eerst advies moet uitbrengen.

Minstens 100.000 mensen verblijven illegaal in ons land. De overheid ondervindt de grootste moeite om die mensen terug te sturen naar hun land van afkomst. Het ontwerp van De Moor moet daar een mouw aan passen. 

Dat gebeurt onder meer door een versterking van de 'ICAM-coaches' van de Dienst Vreemdelingenzaken, waarbij ICAM staat voor Individual Case Management. Zij volgen vreemdelingen van nabij en individueel op, en sporen hen aan vrijwillig terug te keren naar hun land van herkomst. 

De tekst voert daarnaast een medewerkingsplicht in, ook voor medische onderzoeken. Wie medewerking weigert, zal veel sneller gedwongen kunnen worden teruggestuurd. 

Die terugkeerders zullen bovendien niet enkel door de luchtvaartpolitie begeleid kunnen worden, maar ook door ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken, zij het na een opleiding en onder gezag van een politieagent. 

Tot slot wordt de capaciteit van de gesloten terugkeercentra opgedreven, wordt er voor criminele vreemdelingen meteen overgegaan tot gedwongen verwijdering en komt er een verbod op de opsluiting van minderjarigen in gesloten terugkeercentra.

Maar voor de rechtse oppositiepartijen gaat het ontwerp op veel vlakken niet ver genoeg. N-VA en Vlaams Belang vinden dat minderjarigen wel moeten kunnen worden opgesloten. Op links vindt de PVDA dan weer dat het ontwerp van De Moor de grondrechten van asielzoekers schendt. De oppositie was woensdagmiddag in de plenaire vergadering met voldoende om amendementen op het ontwerp naar de Raad van State te sturen, waardoor de tekst donderdag geen groen licht kan krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.