Nog geen beslissing over verwijzing voor onterende behandeling in woonzorgcentrum

De raadkamer van Veurne heeft zich vanochtend gebogen over een dossier van onterende behandeling in een woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort. Het parket wil drie voormalige medewerkers voor de correctionele rechtbank brengen, maar de verdediging vraagt de buitenvervolgingstelling.

De bal ging aan het rollen toen een personeelslid van het rusthuis in november 2017  mogelijke wantoestanden meldde. Op basis van die informatie vorderde de Veurnse afdeling van het parket West-Vlaanderen een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter. In dat kader werd op 20 november 2017 ook een huiszoeking uitgevoerd in het woonzorgcentrum. 

Op dat moment waren een hoofdverpleegkundige en een andere verpleegkundige al preventief geschorst. Een doorlichting van de Zorginspectie bracht vervolgens een wansmakelijke grap aan het licht. De verdachten overtuigden een nieuwe verpleegkundige om een aerosolbehandeling toe te passen op de anus van een dementerend persoon. Ze beweerden dat de behandeling voorgeschreven was door de huisarts en dat het een nieuw middel was om constipatie tegen te gaan. 

Uit verder onderzoek zou gebleken zijn dat sinds 2012 nog minstens drie bewoners het slachtoffer werden van mensonterende praktijken. Het Veurnse parket wil niet enkel de hoofdverpleegkundige en de verpleegkundige, maar ook de voormalige directeur van het woonzorgcentrum voor de rechter brengen. De tenlasteleggingen zijn onterende behandeling, onopzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuim, maar het is niet duidelijk wie van welke feiten verdacht wordt.

De zaak wordt dinsdagochtend gepleit voor de raadkamer. De uitspraak over de eventuele verwijzing van de drie verdachten volgt op 21 februari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.