Nieuw op 1 oktober - Nicotinezakjes verboden in België

Vanaf 1 oktober mogen in België geen nicotinezakjes meer verkocht worden. Dat heeft de federale regering in maart beslist.

In het kader van het antitabaksplan, dat ondertekend werd door federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en 23 andere ministers, werd op 14 maart een Koninklijk Besluit gepubliceerd dat de verkoop van nicotinezakjes verbiedt. Die zakjes bevatten geen tabak, maar wel een vulsel met nicotine en smaakstoffen. Ze worden onder de bovenlip geplaatst om nicotine af te geven in het bloed. Ze kunnen tot 90 milligram nicotine bevatten, bijna negen keer zoveel als een normale sigaret.

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de gevaren van nicotinezakjes aangetoond, vooral voor jongeren. Ze bevatten genoeg nicotine om afhankelijkheid te veroorzaken en hebben een schadelijk effect op de hersenen.

Hoewel de verkoop via groothandels al sinds 1 juli verboden is, mogen detailhandelaars nicotinezakjes blijven verkopen tot 1 oktober om ze in staat te stellen hun voorraad weg te werken.

Tabaksreuzen British American Tobacco (BAT) en Philip Morris stapten in mei echter naar de Raad van State om het Koninklijk Besluit ongedaan te maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.