Meer dan helft WZC's springt slordig om met insuline

Ruim de helft van de woonzorgcentra (WZC's) gaat in de fout met insuline. Dat blijkt uit een rapport van de Zorginspectie over de medicatie­veiligheid in WZC's in 2023. Het verslag meldt dat medicatie toegankelijk is voor bewoners en/of onbevoegden in 31% van de centra. Daarnaast blijkt dat 26% van de geïnspecteerde centra de houdbaarheidsdatum van medicatie niet systematisch opvolgt. En 30% is niet in orde met identificeerbaarheid tot op het moment van toediening.

De cijfers van de Zorginspectie staan te lezen in Het Nieuwsblad en moeten gezien worden in de context van een een verpleger die in Koersel werd opgepakt op verdenking van drie moordpogingen.

Ook specifiek voor insuline zijn er heel wat zorgwekkende situaties. Met insuline gaat 56 procent van de centra in de fout: voor bewoners met een variabel schema hielden ze onvoldoende bij wanneer die hoeveel toegediend kregen.

De toegankelijkheid van insuline en de gebrekkige controle maken het gemakkelijker om ongezien weg te komen met moorden en pogingen daartoe. In 2022 stierven drie mensen in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke en was er ook een poging in Hasselt. "Het wordt soms gezien als het perfecte moordwapen, maar eigenlijk is het dat niet", zegt toxicoloog Christophe Stove (UGent). "Je kan het resultaat van een onterechte insulinetoediening, met name een abnormaal lage bloedsuikerspiegel, gemakkelijk herkennen met een vingerprik bij levenden, of via het oogvocht bij overledenen."

"Bewoners in woonzorgcentra bevinden zich vaak in een kwetsbare situatie", zegt de Zorginspectie. "De bewoners zijn op veel aspecten van kwaliteit van leven afhankelijk van de diensten van een woonzorgcentrum. Tijdens de inspecties zagen we tal van goede voorbeelden, maar stelden we ook grote verschillen vast. Er is op alle aspecten nog ruimte voor verbetering."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.