Maasmechelse tandarts opgepakt voor oplichting via het Riziv, maar nu voorwaardelijk vrij

Een 58-jarige tandarts uit Maasmechelen die eind vorige week werd opgepakt op verdenking van fraude bij het Riziv, is onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Die beslissing van de raadkamer in Tongeren bevestigde zijn raadsman Jan Swennen.

De tandarts zou misbruik hebben gemaakt van de derdebetalersregeling. Op die manier zou hij via het Riziv zo'n 200.000 euro onrechtmatig hebben bekomen. Zijn tandartsenpraktijk is gesloten. Het arbeidsauditoraat onderzoekt de zaak. 

Speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Limburg voerden vorige week een huiszoeking uit bij de man thuis en in zijn praktijk. Zijn partner en een tandartsassistente werden verhoord, maar nadien vrijgelaten. De tandarts zelf werd gearresteerd en door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij is  voor de raadkamer verschenen en onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Het parket zal volgens zijn advocaat niet in beroep gaan. Intussen word het onderzoek voortgezet.

De tandarts had personen uit zijn patiëntenbestand uitgekozen om te zien of die in aanmerking kwamen voor een tandprothese. Vanaf een bepaalde leeftijd zorgt het ziekenfonds voor een terugbetaling van protheses. De verdachte zou dan fictieve prestaties aan het Riziv hebben overgemaakt. De man bleek in het verleden al schulden te hebben opgebouwd. Vermoedelijk pleegde hij de fraude in een poging de financiële put te dempen.

Advocaat Swennen benadrukt wel dat er zoiets bestaat als het vermoeden van onschuld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.