Klimaat- en milieuorganisaties plannen alternatieve bijeenkomst tijdens Europese chemietop

Op 20 februari vindt er, naar aanleiding van het Belgische EU-voorzitterschap, een chemietop plaats in de Antwerpse haven. De klimaat- en milieuorganisaties Grondrecht, Climaxi en European Environmental Bureau kondigen vrijdag aan dat ze een parallelle bijeenkomst zullen organiseren op dezelfde dag.

Tientallen CEO's, commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en premier Alexander De Croo hebben toegezegd om op de Europese top in Antwerpen de toekomst van de chemiesector te bespreken. De sector zit al geruime tijd in slechte papieren. Premier De Croo heeft beloofd daar iets aan te zullen doen.  

"Maar die Europese top gebeurt achter gesloten deuren en kent weinig transparantie", schrijven de drie klimaatorganisaties in een persbericht. "Wij roepen wetenschappers en vakbonden dan ook samen om te komen debatteren over een alternatieve visie voor een sociale en groene chemie."

Centraal op de alternatieve top staan vragen over de gezondheid van werknemers en omwonenden van chemische industrie. Daarnaast is er een wetenschappelijke stand van zaken rond PFAS en een blik op de sanering op Linkeroever. 

"De verstrenging van PFAS werd naar de agenda van de volgende EU-legislatuur geduwd (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, red.)", zegt Hedwig Rooman van Grondrecht. "En dat terwijl het hoog tijd is voor strenge normering om situaties zoals in Zwijndrecht nooit meer opnieuw te moeten meemaken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.