Huwelijkscontract bij terminale ziekte krijgt definitief groen licht

Wie terminaal ziek is, mag een nieuw huwelijkscontract afsluiten om zo erfbelastingen te ontwijken. Het is een achterpoortje in de wet, maar Vlaams minister van Financiën Matthias Diepen­daele (N-VA) laat dat nu definitief openstaan.

Dat schreef Het Nieuwsblad afgelopen weekend.

Vermogensplanners adviseren de fiscale techniek steeds vaker wanneer in een ­huwelijk een van de twee ­partners terminaal ziek wordt. Als zij in het wettelijk stelsel zijn getrouwd, kunnen ze een deel van de erfbelasting ontwijken door een nieuw huwelijkscontract af te sluiten, waarin ze het gemeenschappelijk vermogen weghalen en overhevelen naar het eigen vermogen van de langslevende partner.

Geen fiscaal misbruik

De christelijke vakbond ACV noemt dat een "achterpoortje" om erfbelastingen te ontwijken. De Vlaamse Belastingdienst had een rechtszaak ­aangespannen tegen een concrete situatie waarin deze truc werd toegepast, maar het Hof van Cassatie oordeelde uiteindelijk dat er geen sprake is van fiscaal misbruik.

Diependaele zou dat achterpoortje kunnen sluiten met een nieuw decreet, maar heeft daarvoor definitief de deur dichtgedaan. Hij redeneert dat op het einde van de rit ­sowieso op het hele vermogen erfbelastingen betaald moeten worden. De kans bestaat volgens hem zelfs dat er uiteindelijk meer belastingen betaald moeten worden. Het ­vermogen van de langstlevende partner wordt namelijk groter, waardoor die mogelijk in een hogere belastingschijf komt en de kinderen dus meer erfbelasting betalen. 

Financieel adviseur van ACV Ive Rosseel zegt dat dat kan gebeuren als de langslevende niets meer onderneemt. "De kans is groot dat hij door een schenking aan de kinderen of ­andere successieplanning opnieuw belastingen ontwijkt en ­finaal veel minder belastingen betaalt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.