Hooggerechtshof VS beslist dat Idaho transgenderzorg voor kinderen mag verbieden

Een wet in de Amerikaanse staat Idaho die medische procedures voor minderjarige transgenders verbiedt, is maandag door het Hooggerechtshof gehandhaafd. Die beslissing is tijdelijk in afwachting van een uitspraak ten gronde. Eerder had een lagere rechter de wet geblokkeerd omdat hij ongrondwettelijk zou zijn.

De wet richt zich op medicijnen of chirurgische ingrepen voor adolescenten met genderdysforie, de klinische diagnose voor het leed dat kan voortvloeien uit een incongruentie tussen iemands genderidentiteit en het geslacht dat ze bij geboorte kregen toegewezen. Idaho is niet de enige door Republikeinen geleide staat die de afgelopen jaren een dergelijke wet heeft aangenomen. Er is gelijkaardige wetgeving goedgekeurd in ruim twintig staten.

Zorgprofessionals kunnen volgens de wet maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen voor het geven van behandelingen zoals puberteitsblokkers, hormonen en borstamputaties die "in strijd zijn met het biologische geslacht van het kind".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.