Geruststellende resultaten kankeronderzoek Value Trading Antwerpen

In de omgeving van de omstreden goudsmelterij Value Trading in de Antwerpse stationsbuurt komen kankers niet meer voor dan in de rest van de stad Antwerpen, of de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Departement Zorg en Stichting Kankerregister. Het onderzoek kwam er vanwege ongerustheid bij omwonenden, die menen dat stoffen die de goudsmelterij uitstoot verantwoordelijk zouden zijn voor gezondheidsproblemen zoals kanker.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) zegt te hopen dat de resultaten de omwonenden al deels kunnen geruststellen. Zij worden sowieso nog per brief op de hoogte gebracht van het onderzoek.

Intussen loopt er ook nog een onderzoek naar loodwaarden in het bloed van kinderen en hun moeders in diezelfde omgeving. Hun resultaten zullen worden gekaderd ten opzichte van referentiepopulaties in Vlaanderen en het buitenland, klinkt het op het kabinet van Crevits.

Het kankeronderzoek ging de aanwezigheid van 24 kankertypes en van alle kwaadaardige kankers samen na. De resultaten zijn gebaseerd op de cijfers van ziekenhuizen, die in Vlaanderen verplicht zijn om mee te werken aan kankerregistratie. Bij die registratie worden ook gegevens als leeftijd, geslacht, woonplaats en overleving van de patiënt gedocumenteerd, en dat sinds 2004.

Meer in detail blijken kankers waarvan omwonenden gewag maakten zoals long-, pancreas- en neuro-endocriene kankers niet vaker voor te komen in de stationsbuurt dan in de rest van Vlaanderen. Dat is ook het geval voor andere kankers die door zware metalen kunnen worden veroorzaakt, klinkt het. Melanoom, dikkedarmkanker (bij vrouwen) en long- en blaaskankers (bij mannen) komen er zelfs minder vaak voor.

Baarmoederhalskankers (bij vrouwen) en leverkankers (bij mannen) komen wel vaker voor dan in Vlaanderen en de Antwerpse binnenstad. De onderzoekers stellen wel dat deze kankers sowieso al vaker voorkomen in Antwerpen, en andere oorzaken kennen dan zware metalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.