Geen akkoord binnen meerderheid over asbest

De federale meerderheidspartijen zijn het onderling niet eens geworden over een betere regeling voor de asbestslachtoffers. Dat werd dinsdag vernomen uit liberale hoek en het nieuws wordt uit goede bron bevestigd. Een aanpassing voor de verkiezingen hoort dus niet meer tot de mogelijkheden.

Een maand geleden stemde de Kamercommissie Sociale Zaken een wetsvoorstel weg waarmee Valerie Van Peel (N-VA) het mogelijk wilde maken dat asbestslachtoffers ook een gerechtelijke procedure kunnen aanspannen tegen een asbestbedrijf nadat ze een vergoeding hebben gekregen van het Asbestfonds. Het voorstel van N-VA kreeg enkel de steun van Vlaams Belang en PVDA.

Nahima Lanjri (CD&V) en Kristof Calvo (Groen) onthielden zich. Lanjri had immers nog een amendement klaar dat een brug probeerde te slaan tussen het voorstel van Van Peel en een ander voorstel van Ecolo-Groen. Daarom zou binnen de meerderheid nog worden geprobeerd een compromis te vinden. De groenen probeerden nog de hoop te voeden op een mogelijk akkoord.

Volgens Open VLD vonden de afgelopen weken verschillende vergaderingen plaats, ook maandag nog, maar tevergeefs. "Wij hebben ons met Open VLD constructief opgesteld om tot een oplossing te komen. We hebben altijd gezegd dat er wat ons betreft kan gekeken worden naar de financiering van het Asbestfonds. Voor ons konden er nog stappen worden gezet voor de verkiezingen maar we merken dat die bereidheid niet bij iedereen aanwezig is", reageren Maggie De Block en Tania De Jonge.

De liberalen benadrukten steeds dat de vlotte schadeloosstelling van de slachtoffers via het Asbestfonds niet in het gedrang mag komen en dat wijzigingen aan de immuniteitsregel rechtszeker moeten zijn. Wie de meeste blootstelling heeft veroorzaak en daar definitief gerechtelijk voor is veroordeeld, moet meer bijdragen aan het Asbestfonds, redeneren ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.