Franse gemeenschapsregering blijft verdeeld over master geneeskunde in Bergen en Namen

De regering van de Franse gemeenschap heeft nog steeds geen overeenstemming bereikt over de vraag van de universiteiten van Bergen en Namen over de invoering van een master geneeskunde.  "De gesprekken zullen worden voortgezet", aldus de woordvoerder van minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR).

Het onderwijsdossier vormt al enkele weken een twistappel binnen de regering van de Franse gemeenschap, die bestaat uit de partijen PS, MR en Ecolo. Momenteel bieden de vijf Franstalige universiteiten allemaal een bachelor in de geneeskunde aan. De masteropleiding wordt enkel ingericht aan de UCL, de ULB en de ULiège. Namen en Bergen wil dat voortaan ook doen.

Minister Glatigny weigerde vorige maand op die vraag in te gaan. Ze verwijst daarbij naar de contingentering van de artsen, maar ook naar de begrotingsimpact van die uitbreiding voor de Franse gemeenschap, die nu al budgettaire kopzorgen heeft. PS en Ecolo zijn voor. Zij zien in de nieuwe masters een mogelijkheid om tot een betere dekking van de zorg in de betrokken provincies (Henegouwen en Namen) te komen.

PVDA biedt steun aan

PS-voorzitter Paul Magnette dreef de discussie woensdag nog wat meer op de spits. Hij dreigde immers met een wisselmeerderheid in het parlement om de nieuwe masteropleidingen erdoor te duwen.

Daags nadien zegt oppositiepartij PVDA bereid te zijn die wisselmeerderheid te leveren, en dus de MR buitenspel te zetten. "De masters in Bergen en Namen zijn noodzakelijk voor een rechtvaardige toegang tot de studies voor alle jongeren en voor de strijd tegen het artsentekort", aldus fractieleidster Alice Bernard van de communistische partij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.