Leuvens bedrijf zet software in om spirometrie te vergemakkelijken voor huisartsen

Het Leuvens technologiebedrijf ArtiQ heeft software ontwikkeld waarmee huisartsen gemakkelijker spirometers kunnen gebruiken om longfuncties te meten. Het bedrijf heeft daarvoor een subsidie van 90.000 euro gekregen van de provincie Vlaams-Brabant, zo is maandag bekendgemaakt in een huisartsenpraktijk in Leuven.

Met een spirometer worden de longfuncties van mensen gemeten. Zo kunnen longziektes, zoals astma of chronische bronchitis, worden opgespoord door de huisarts. "Maar spirometers worden te weinig gebruikt door huisartsen", zegt huisarts Jan Verbakel. "Sommigen hebben de opleiding niet of te lang geleden gehad. En de resultaten zijn vaak moeilijk te interpreteren." 

Het bedrijf ArtiQ heeft daarom software ontwikkeld die huisartsen kan helpen het toestel te gebruiken. Nadat de patiënt drie keer zes seconden in de spirometer heeft geblazen, geeft de software allereerst mee of de test goed afgenomen is. Als dat niet zo is, geeft het een signaal dat er nog eens geblazen moet worden. 

Nadien volgt de interpretatie van de resultaten. Met artificiële intelligentie, die gevoed is met gegevens van duizenden patiënten, wordt de kans op een bepaalde diagnose berekend. De huisarts kan zo sneller tot een juistere diagnose komen.

De financiering van Vlaams-Brabant werd gebruikt om een studie met een vijftigtal patiënten uit heel Vlaanderen op te zetten. De studie is net afgerond en heeft positieve resultaten opgeleverd. Bedoeling is nu om de software breder uit te rollen in groepspraktijken over het hele land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 februari 2023

    Gods’ wegen en de financiering door de Overheid zijn ondoorgrondelijk !

  • Zeno Vanhooren

    09 februari 2023

    Hoe is het mogelijk dt dit wordt voorbehouden aan groepspraktijken? Feitelijk hebben individuele artsen of duo praktijken zelfs meer recht op ondersteuning dan een groep artsen die mekaar kunnen helpen.