Chemiebedrijf 3M USA voor de rechter in Antwerpen

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M is in een eerste zitting voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen moeten verschijnen. Burgercollectief Darkwater3M uit Zwijndrecht had 3M USA vorig jaar gedagvaard. Darkwater3M vertegenwoordigt 1.400 mensen en heeft momenteel twee procedures lopen tegen 3M.

De eerste is op basis van burenhinder in Zwijndrecht en komt voor op 14 mei in Antwerpen. De tweede zaak, tegen het Amerikaanse moederbedrijf, werd ingeleid en zal worden voortgezet in november. De zaken handelen over de PFAS-vervuiling en de bloedwaarden van omwonenden. 

3M is echter al geruime tijd bezig met de inwoners van Zwijndrecht te vergoeden en de site te saneren. "Maar we hebben daar weinig zicht op en het is verwonderlijk dat men zaken achter onze rug doet", zegt de advocaat van het burgercollectief, Geert Lenssens. "Mensen moeten dan een contract tekenen en krijgen wat geld, maar moeten tegelijk afstand doen van bepaalde rechten." 

Insolventie

Door 3M USA te dagvaarden wil het burgercollectief vooral vermijden dat de Belgische poot van 3M eventueel insolventie kan inroepen en daardoor de klagers niet kan uitbetalen. Geld dat bij 3M in België binnenkomt, kan via Ierland snel naar de Verenigde Staten worden overgeheveld. Als 3M België over een negatief eigen vermogen beschikt, kan er bij een veroordeling geen schadevergoeding worden uitbetaald. 

De geleden schade zou oplopen in de miljarden, al is het bedrag dat momenteel gevorderd wordt 'slechts' 28 miljoen euro. Dat is nog maar een provisioneel bedrag voor de gebruiksderving van de tuin (niet langer eigen groenten, fruit en eieren consumeren in het kader van de no-regretmaatregelen die de Vlaamse overheid afkondigde, red.) en de geleden angstschade. Het bedrag kan volgens de advocaten nog hoger oplopen, als onder meer ook de saneringskosten en de menselijke schade mee in rekening worden gebracht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.