Britse verpleegkundigen leggen in december werk neer

In het Verenigd Koninkrijk leggen de verpleegkundigen van de chronisch ondergefinancierde Britse gezondheidsdienst NHS in december het werk neer. Ze eisen onder meer een beter loon. De beroepsvereniging Royal College of Nursing (RCN) riep in Engeland, Wales en Noord-Ierland een staking uit voor 15 en 20 december.

De demarche - van ongeziene aard de voorbije 106 jaar - toont hoe groot de sociale malaise is in het Verenigd Koninkrijk, dat de voorbije maanden in tal van sectoren geconfronteerd werd met stakingen zoals die al in decennia niet meer waren voorgekomen.

"Verpleegkundigen zijn het zat om uitgebuit te worden, slecht betaald te worden en te werken met een onzekere personeelsbezetting - en ze zijn het zat om patiënten niet de zorg te kunnen geven die ze verdienen", fulmineerde Pat Cullen, algemeen secretaris van de RCN. De beroepsvereniging beschuldigt de politiek ervan niet ernstig te willen onderhandelen. Alleen in Schotland zijn onderhandelingen overeengekomen.  

De verpleegkundigen eisen een loonsverhoging van vijf procent boven de inflatie, die momenteel meer dan elf procent bedraagt. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Steve Barclay maakte de huidige krappe situatie het echter onmogelijk om zoiets te financieren.

In Engeland bereikten de wachttijden voor routineprocedures eind september een recordhoogte. En ook op de spoedafdelingen is de situatie verder verslechterd. Volgens cijfers voor oktober werd minder dan 70 procent van de patiënten binnen de vier uur na opname behandeld - het slechtste cijfer sinds het begin van de statistieken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.