Belgische werknemers vinden zichzelf gezond, maar zijn dat vaak niet

Bijna twee op de drie (63 procent) van de door Attentia onderzochte medewerkers hebben overgewicht, 23 procent van hen is obees. Twee derde van de medewerkers heeft een bloeddruk die te hoog is of op z'n minst in de aandachtszone zit. Mannen en 45-plussers kampen het vaakst met die problemen.

Vier op de tien werknemers bewegen of sporten nooit of minder dan een half uur naast het werk. Mannen zijn wel actiever dan vrouwen. 39 procent van de mannen beweegt wekelijks twee uur of meer, ten opzichte van drie op de tien vrouwen. Onder de jongste generatie werknemers (15 tot 24 jaar) bevinden zich zowel de meest actieve sporters, als de minst actieve sporters. Een kwart van de jonge werknemers beweegt meer dan vier uur per week, terwijl ruim vier op de tien van hen nooit of minder dan een half uur bewegen per week. 

Daarnaast geeft bijna de helft van de door Attentia onderzochte werknemers aan enige mate van stress te ervaren. Bijna de helft daarvan is werkgerelateerd. Drie op de tien medewerkers roken ook en meer dan de helft van hen geeft aan dat ze een tot tien eenheden alcohol per week drinken.

Overschatting

Ondanks de vaak ongezonde levensstijl beoordelen ruim negen op de tien medewerkers hun gezondheid als goed tot zeer goed of uitstekend. Een overschatting van de werkelijkheid, zegt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia. "Overgewicht, een te hoge bloeddruk en te weinig beweging zijn risicofactoren voor gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankers", aldus Kempeneers. "Langdurige stress kan ook leiden tot hartklachten, angst, depressie en zelfs een zwakker immuunsysteem." 

Attentia vindt dat werkgevers meer actie moeten ondernemen om hun medewerkers fysiek en mentaal gezond te houden. Vooral arbeiders vallen volgens de HR-dienstverlener nog te vaak uit de boot bij acties gericht op meer welzijn op de werkvloer. "Uit onze onderzoeken blijkt dat arbeiders minder bewegen buiten het werk, minder gezond eten, minder goed slapen, vaker roken en een minder gezond lichaamsgewicht hebben", zegt Kempeneers nog. "Enkel het alcoholgebruik is beter bij arbeiders dan bij bedienden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.