Belgische gevangenissen met tien nieuwe drugsdetectietoestellen

Het Gevangeniswezen heeft tien hoogtechnologische drugsdetectietoestellen aangekocht om cellen te onderzoeken op drugssporen. Het apparaat, een MX908 van de Amerikaanse ontwikkelaar 908devices, herkent meer dan 150 soorten drugs. Een eerste toestel is in de gevangenis van Gent aan de pers getoond. In plaats van drugshonden kan een gevangenisbeambte stalen nemen van oppervlaktes die een gedetineerde regelmatig aanraakt. Een koffietoestel, microgolfoven of telefoontoestel.

In plaats van drugshonden in te zetten kan een gevangenisbeambte stalen nemen van oppervlaktes die een gedetineerde regelmatig aanraakt, zoals een koffietoestel, microgolfoven of telefoontoestel. Het monster wordt dan in het toestel ingebracht. 

"Het toestel kan op een snelle manier drugs detecteren", zegt federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). "Niet alleen snel, maar ook een veelheid van drugs. Dus we krijgen onmiddelijk resultaat en zien welke drug  gedetecteerd is. Vroeger moesten we gebruik maken van politiehonden. Dat is vrij intensief en we kunnen die drugshonden niet continu inzetten. Dit toestel wel, dat is een grote vooruitgang."

Op het scherm van het toestel verschijnt informatie over de gezondheidsrisico's en mogelijke gedragsproblemen die met de drugs gepaard gaan. Zo weten penitentiair beambten sneller en beter hoe men met de gedetineerde moet omgaan en welke maatregelen men moet nemen.

Van Tigchelt bezocht de Gentse gevangenis om de werking van het toestel te inspecteren. "Het lijkt mij goed te testen", zei hij na een analyse. "We hebben een swipe gedaan en kregen onmiddellijk resultaat. Er is inderdaad een gevaarlijke stof gedetecteerd, een metamfetamine. Dus het werkt goed."

Ook Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) was aanwezig. Dat het eerste toestel naar de gevangenis van Gent gaat, is geen toeval. "Men heeft hier in de gevangenis van Gent een lange traditie van drugsbehandelingsprogramma's. Men ontwikkelt die actief. Met dit toestel geven we het penitentiair personeel een extra mogelijkheid om zeer snel en gemakkelijk drugs te detecteren."

Er zijn tien toestellen aangekocht onder het programma 'DrugDetect'. De toestellen kunnen uitgewisseld worden onder de verschillende gevangenissen. "We hebben er 10 gekocht. Er zijn 34 gevangenissen in ons land. Maar het zijn wendbare, gemakkelijke toestellen. Dus het kan gemakkelijk van de ene naar de andere gevangenis gaan. De gevangenissen kunnen die afspraken onderling maken.

Elk toestel kost zowat 90.000 euro. De investering wordt met Europese middelen ondersteund.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 januari 2024

    Is het waar dat de eerste testen gebeurden op de gevangenis beambten ?