Belgisch leger krijgt nieuw veldhospitaal

De medische component van Defensie krijgt binnenkort een nieuw veldhospitaal. Dat meldt het ministerie van Defensie in een persbericht. Het nieuwe veldhospitaal, dat er komt in samenwerking met Frankrijk, zal lichter en dus mobieler zijn dan het veldhospitaal dat het leger sinds 2023 heeft en dat nog nooit is ingezet bij operaties.

De nieuwe 'Role 2 Forward', zoals het veldhospitaal in het vakjargon heet, wordt in november 2024 getest en zal volledig operationeel zijn tegen 2026. Het doel is om snelle en effectieve ondersteuning te bieden aan eenheden in het veld in geval van een conflict, aldus het ministerie van Defensie op zijn website. 

Het veldhospitaal is makkelijk te transporteren en te monteren en kan acht gewonden tegelijkertijd herbergen. "De innovatie bestaat uit het mobiel maken van een van onze veldhospitalen", verklaarde kolonel Pierre Rennotte van de medische component aan het einde van een twee weken durende oefening in Nijvel, waar het Franse leger de mobiele medische antenne presenteerde.

De 'Role 2 Forward'-installaties kunnen in drie uur worden opgebouwd door een team van dertien personen. Opgeslagen in twee containers is de medische infrastructuur gemakkelijk te vervoeren. Of je nu een bataljon van een paar honderd soldaten of een brigade van enkele duizenden soldaten moet ondersteunen, de 'Role 2 Forward' kan overal ter wereld worden ingezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.