AZG roept op tot veilige evacuatie van overgebleven patiënten Al Shifa-ziekenhuis

Artsen Zonder Grenzen roept op tot een veilige evacuatie van de overgebleven patiënten in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, zodat ze de nodige zorg kunnen krijgen. De organisatie zegt dat het ziekenhuis volledig buiten werking is.

Volgens Artsen Zonder Grenzen zitten momenteel nog 107 patiënten vast in het ziekenhuis, onder wie 4 kinderen en 28 patiënten in kritieke toestand. "Gezien de omvang van de verwoesting hebben de mensen in het noorden nu nog minder opties voor gezondheidszorg", aldus AZG. Die roept op om die mensen zo snel mogelijk veilig te evacueren.

Het Israëlische leger trok zich maandagochtend vroeg terug uit het Al-Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook, nadat het daar twee weken geleden een offensief was gestart, op een moment dat honderden ontheemden onderdak hadden gevonden in het complex. Volgens Israël gebruiken Hamas-strijders het ziekenhuis als basis en als schuilplaats. 

Hoewel het exacte aantal slachtoffers onzeker is, geven openbare rapporten aan dat honderden mensen, waaronder medisch personeel, zijn gedood, zegt AZG. "Lichamen liggen op straat. Er is ook melding gemaakt van massale arrestaties van medisch personeel en anderen in en rond het ziekenhuis."

Het geweld van de aanval en de hevige gevechten hadden ook gevolgen voor de nabijgelegen AZG-kliniek. Volgens een medewerker van AZG werden het kantoor, de kliniek, alle auto's en generatoren beschadigd.

Zondag trof een Israëlisch luchtbombardement rond het middaguur ook het Al-Aqsa-ziekenhuis, waar veel vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht. Na de aanval moest een deel van het AZG-team zijn medische activiteiten staken. Artsen Zonder Grenzen biedt medische en chirurgische zorg in het Al-Aqsa-ziekenhuis, het enige ziekenhuis in centraal Gaza dat traumazorg kan bieden.

AZG vraagt een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren, "om een einde te maken aan de verwoesting van gezondheidsfaciliteiten, waardoor het leven van patiënten en medisch personeel in gevaar komt".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    03 april 2024

    De klokken van Bibi kunnen op elk moment en op iedereen Paaseitjes droppen !