Alcoholreclame krijgt nieuwe educatieve boodschap: sector zet minister buitenspel

Reclame voor alcohol krijgt een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van "Ons vakmanschap drink je met verstand" zullen commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing "Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid". Dat kondigt de sector aan, maar Het Belang van Limburg schrijft dat volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nog niets beslist is.

Het hoofddoel van de nieuwe boodschap is de consument beter te informeren over de risico's van alcoholmisbruik. "De nieuwe boodschap is duidelijker, krachtiger en doeltreffender", klinkt het. Bovendien wordt dezelfde boodschap ook al in Frankrijk gebruikt en is ze dus al bekend bij een deel van de Belgische bevolking. Tot slot past de nieuwe communicatie in het Interfederaal Plan 2023-2025 ter bestrijding van schadelijke alcoholconsumptie.

Reclame voor alcohol wordt in ons land geregeld via een convenant, waarbij een educatieve boodschap verplicht is. De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) ziet toe op de controle en kan preventief optreden, of na klachten van consumenten. In geval van overtreding kan de JEP een aanpassing van de reclameboodschap vragen of de verspreiding stopzetten.

De nieuwe slogan zal door iedereen vanaf 1 juli verplicht moeten worden gehanteerd, met uitzondering van drukwerk met de oude educatieve boodschap. Daar geldt nog een aanpassingsperiode tot 1 januari 2025.

Maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) was daarvan dus niet op de hoogte, schrijft Het Belang van Limburg. "Dit is slechts een voorstel dat mee in overweging wordt genomen. De Hoge Gezondheidsraad is verschillende opties aan het ontwikkelen op basis van wetenschappelijke evidentie. De minister beslist uiteindelijk, vermoedelijk in april."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  28 februari 2024

  Flikken gebruiken geen buitensporig geweld tegen Albanese pooiers en drugshandelaars , noch tegen dronkaards , integendeel : net als zijzelf een beschermende hoger hand boven het hoofd worden gehouden houden ze hun hand boven het sexy kopje van de moordenaar bij het instappen in hun combi zodat hij ook niet tegen de lamp loopt !
  Flitsboetes zijn wel hun dada !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  26 februari 2024

  Die dronkaards weten meer al te goed dat de pakkans en de kans om te moeten blazen heel klein is hè : het is veel lucratiever , veiliger en komfortabeler voor de flikken om vanachter hun knus bureautje verkeersboetes te innen dan hun gat op te heffen en de baan op te gaan !
  Een vonnis kan je als 1 velletje WC papier beschouwen , probeer maar eens met een verkeersboete !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  26 februari 2024

  Vooruit (sch)rijdend inzicht is niet besteed aan dronkaards , noch aan rokers , snuivers , spuiters en al die drugverslaafden !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  26 februari 2024

  Nog betere slogan :
  “ de Duvel is mijn engelbewaarder : ik verongeluk een ander en heb zelf nooit niks !”!

 • Dirk DHOLLANDER

  26 februari 2024

  Misschien een betere slogan: "alcohol schaadt je gezondheid, alcoholmisbruik maakt slachtoffers".

 • Marc DE MEULEMEESTER

  26 februari 2024

  Glaasje op : laat je rijden , door een advokRaat met een keppeltje op !
  Heb je dien advokRaat van den Duvel die 2 doden horen bagatelliseren tijdens het middagjournaal op BRT 1 ?
  Dien dronkaard komt er zeker met minder dan 20.000 € vanaf !