400.000 Belgen weten niet dat ze ouderdomsdiabetes hebben

Naar schatting 400.000 Belgen hebben diabetes type 2 - ook wel ouderdomsdiabetes genoemd - maar weten dat nog niet. Dat is maar liefst één op de drie van de naar schatting 1,14 miljoen personen met diabetes type 2 in ons land. Dat meldt de Diabetes Liga in een analyse op basis van de cijfers van Sciensano.

De ongezonde, westerse leefstijl en de toenemende obesitascijfers - 59,5 procent van de volwassen Belgen heeft overgewicht, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie - baren de Diabetes Liga zorgen. De diabetescijfers zijn zorgwekkend, luidt het. "Uit de meest recente gegevens van Sciensano kan geschat worden dat 1,14 miljoen Belgen diabetes type 2 hebben, in Vlaanderen gaat het om zo'n 600.000 mensen. Nog stuitender: één op de drie Belgen met diabetes type 2 - zo'n 400.000 - weet nog niet dat hij/zij de aandoening heeft", aldus de Diabetes Liga.

Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45. "Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Een decennium geleden was dat nog 1 op de 12. Het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose diabetes type 2 krijgen", zegt Arnout Wouters, algemeen directeur van Diabetes Liga vzw.

De gezondheidskosten in verband met diabetes belopen 5,82 miljard euro ten laste van de Belgische sociale zekerheid. Daarvan gaat 94 procent naar de behandeling van verwikkelingen. Die kunnen grotendeels worden voorkomen door preventie en vroege detectie van diabetes type 2.

Naast het grote aantal personen met diabetes, lopen heel wat mensen een verhoogd risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Naar schatting betreft dit maar liefst een kwart van de 45-plussers. Daarom lanceert de Diabetes Liga met steun van de Vlaamse overheid in november een preventiecampagne die zich, onder meer via huisartsen, richt op personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hun omgeving.

Alle 45-plussers worden opgeroepen om op www.diabetes.be/mijnrisico het gezondheidskompas in te vullen. Via deze online tool van de Vlaamse overheid kan iedereen nagaan hoe groot zijn/haar risico op diabetes type 2 is. Eén op de drie personen die de vragenlijst invullen blijkt een verhoogd risico op diabetes type 2 te hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.