Wanneer de BMI van de vrouw op het diabetesrisico van haar man weegt…

53rd EASD Annual Meeting 2017

Een studie die vandaag woensdag voorgesteld wordt op het congres van de EASD toont aan dat bij 50-plussers vrouwen met obesitas het risico op type 2-diabetes bij hun mannen aanzienlijk toeneemt.

Bij 50-plussers doet obesitas bij de vrouw het risico op type 2-diabetes bij haar man aanzienlijk toenemen. Dat blijkt uit een eerste studie waarbij de impact van overgewicht bij vrouwen op het risico op type 2-diabetes bij hun mannen onderzocht werd. 55-plussers met een partner met type 2-diabetes zijn vaker obees dan leeftijdgenoten met een partner zonder diabetes.

Volgens de auteurs van het onderzoek kan obesitas of type 2-diabetes bij een partner tot type 2-diabetes leiden bij diens partner omwille van risicogedrag zoals ongeschikte voedingsgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Men wist al dat personen met obesitas of een familiale voorgeschiedenis van type 2-diabetes een hoger risico hadden op type 2-diabetes, maar tot op vandaag was het effect van obesitas binnen een koppel op het risico op type 2-diabetes niet heel duidelijk. Dit zijn de eerste studie die specifiek ingaan op die correlaties.

In een eerste van twee studies, onderzochten Adam Hulman en zijn team van het universiteit van Aarhus in Denemarken het verband tussen diabetes en obesitas binnen koppels en het risico op type 2-diabetes bij 3.650 mannen en 3.478 vrouwen (50 jaar of meer) op basis van gegevens van de English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), een representatief staal van de Engelse bevolking. De deelnemers werden bevraagd over een periode van 2,5 jaar, van 1998 tot 2015. De incidentie van type 2-diabetes werd bepaald op basis van vrijwillige verklaringen of een klinisch onderzoek. De resultaten werden aangepast om rekening te houden met mogelijke factoren die bijdragen tot het optreden van type 2-diabetes zoals leeftijd, origine, sociaaleconomisch statuut en de mate van overgewicht.

Tijdens een mediane follow-up van 11,5 jaar was de incidentie van type 2-diabetes 12,6 per 1.000 personen-jaren bij mannen en 8,6 bij vrouwen. De gegevens lieten niet toe om aan te tonen waarom een partner met diabetes het risico op diabetes bij de wederhelft verhoogt. Maar een meer doorgedreven analyse maakt duidelijk dat mannen met een obese vrouw een hoger risico hadden op type 2-diabetes. Elke stijging van 5 kg/m2 van de NBMI bij de vrouw is gecorreleerd met een toename van 21% van het risico op type 2-diabetes bij de man. Maar vrouwen met een obese man hebben geen verhoogd risico op type 2-diabetes, met uitzondering van het risico dat eigen is aan hun eigen obesitas.

In een andere studie onderzochten de auteurs of de ontwikkeling van obesitas met de leeftijd anders was bij personen met een partner met of zonder type 2-diabetes. Dat deden ze bij 7.156 mannen en vrouwen van het ELSA-cohort. De analyse werd beperkt tot heteroseksuele koppels. Bij bijna iedereen neemt het lichaamsgewicht toe tot de leeftijd van zeventig jaar, maar de resultaten tonen aan dat bij 55-plussers, patiënten die met een partner met type 2-diabetes leven de hoeveelheid overgewicht veel groter was dan bij patiënten waarvan de partner geen diabetes had.

Volgens de auteurs moet men erkennen dat “het gedeeld risico van partners de opsporing van type 2-diabetes kan verhogen en ook de inspanningen om samen te werken om gezonder te eten en meer te bewegen. Obesitas of type 2-diabetes bij een van de partners zou moeten leiden tot het opsporen van diabetes en het controleren van het lichaamsgewicht bij de andere partner. Vooral mannen met een vrouw die overgewicht heeft moeten in de gaten gehouden worden.” 

Referenties

A Hulman, et al. Spousal diabetes and obesity as risk factors of incident type 2 diabetes: analysis from the English Longitudinal Study of Ageing. EASD 2017. Session OP 14: Epidemiology

A Hulman, et al. Trajectories of obesity by spousal diabetes status in the English Longitudinal Study of Ageing. EASD 2017. PS 006: Lifestyle, obesity and diabetes

Poster - Abstract

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.