Verpleegkundigen protesteren tegen introductie praktijkassistent

Vorige week richtten de huisartsen zich tot minister De Block met de vraag om de praktijkassistent in te voeren als nieuw beroep. De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB) protesteert.

Er wordt al langer gereflecteerd over het opnemen van een praktijkassistent in de huisartspraktijk. Sommige artsen beschikken nu al over de medewerking van een administratieve kracht, die ze vaak zelf gedeeltelijk opgeleid hebben. Maar een officiële omschrijving en omkadering van de functie van praktijkassistent bestaat er niet.

In een workshop van Domus Medica eind vorig jaar bleek dat huisartsen nog niet helemaal zeker zijn van wat ze precies verwachten van een praktijkassistent. Sommige deelnemers hielden het bij een zuiver administratieve kracht. Anderen hadden graag dat de betrokkene administratieve taken zou kunnen opnemen, maar ook verpleegkundige competenties zou hebben. Dat betekent bijvoorbeeld aan de telefoon kunnen bepalen hoe er op een dringende zorgvraag moet worden ingegaan. Of dringende wondzorg toedienen.

De AUVB is in ieder geval niet van plan zich in deze onbetuigd te laten. Vorig jaar al heeft de Unie fel geprotesteerd via een schrijven naar minister De Block. Ze heeft de minister nu opnieuw aangeschreven met het verzoek om in de plaats van een praktijkassistent in de eerstelijnsgezondheidszorg er net voor te ijveren dat verpleegkundigen een betere toegang vinden tot de huisartspraktijk.

Heel wat handelingen binnen het voorgestelde beroepsprofiel van de ‘praktijkassistent in de eerstelijnsgezondheidszorg’, zoals het bepalen van de glycemie, sterilisatie, bloedafname, bloeddrukmeting, enzovoort, behoren immers tot de verpleegkundige taken”, zo zegt de AUVB. “Het is onterecht dat dergelijke handelingen door niet-verpleegkundigen worden overgenomen of buiten het verpleegkundig toezicht gebeuren.

De verpleegkundige als alternatief

De AUVB stelt als alternatief voor om de samenwerking met verpleegkundigen binnen de huisartsenpraktijk dieper uit te bouwen. De huisartsen beargumenteren hun vraag naar een praktijkassistent met de vaststelling dat de huidige maatschappelijke veranderingen in de eerstelijnsgezondheidszorg de takenlast van de huisarts doen stijgen.

Maar net samenwerking met verpleegkundigen biedt een meerwaarde voor de huisartsenpraktijk”, aldus de AUVB. “Het competentieprofiel en de rol van verpleegkundigen beantwoorden immers perfect aan de bestaande noden. Kenmerkend voor de verpleegkunde zijn bijvoorbeeld het klinisch reflecteren, het mee opbouwen van een vertrouwensrelatie met de patiënt, het bevorderen van de autonomie van de patiënt, het interdisciplinair samenwerken, kwaliteitsborging van de zorgverlening, preventie, enzovoort. Verpleegkundigen kunnen bovendien gemakkelijker transmuraal denken en kunnen meer ingewikkelde taken aan dan een assistent(e). Daarnaast kunnen verpleegkundigen vele taken overnemen van de huisarts in het kader van de zorg voor chronisch zieken, wat niet in de mogelijkheid ligt van andere zorgberoepen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.