Europese alliantie tegen medicijnentekorten uit de startblokken

In de marge van een beraad van de Europese gezondheidsministers in Brussel is een brede alliantie boven de doopvont gehouden die de tekorten aan kritieke geneesmiddelen in de EU moet aanpakken. De focus ligt op het versterken van de productie in Europa en het diversifiëren van toeleveringsketens. De zogenaamde Critical Medicines Alliance gaat van start met 250 deelnemers, gaande van de Europese en nationale overheden over organisaties van gezondheidswerkers en patiënten tot de farmabedrijven.

Ze willen hun expertise en middelen bundelen om samen op zoek te gaan naar oplossingen om de bevoorradingszekerheid van medicijnen versterken. Tegen het jaareinde willen ze hun eerste aanbevelingen publiceren.

"De coronapandemie heeft aangetoond hoe cruciaal Europese samenwerking en solidariteit zijn om een gezondheidscrisis te bestrijden. De toegang tot vaccins was een belangrijk voorbeeld. In dezelfde optiek moet een echte Europese gezondheidsunie garanderen dat kritieke medicijnen voor alle Europeanen beschikbaar zijn", zei vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die samen met Eurocommissaris Stella Kyriakides de alliantie lanceerde.

De alliantie, die wordt opgericht voor vijf jaar, heeft een industriële insteek. Zo gaat ze kijken naar mogelijkheden om een deel van de productie van geneesmiddelen en componenten terug te halen uit landen als China en India. Daarbij komt dan al snel de vraag naar Europese of nationale steun voor nieuwe investeringen in productiefaciliteiten om de hoek kijken.

Daarnaast zullen de deelnemers van de alliantie zich buigen over nieuwe partnerschappen met derde landen die de toeleveringsketens naar Europa diverser kunnen maken. Ook zullen ze nagaan hoe contracten voor capaciteitsreservering en gemeenschappelijke aanbestedingen aangewend kunnen worden om de bevoorradingszekerheid te verbeteren.

België had vorig jaar een plan op tafel gelegd om het geneesmiddelentekort op Europees niveau aan te pakken. Zo is er intussen in de schoot van het Europese medicijnenagentschap EMA een vrijwillig solidariteitsmechanisme opgericht waarbij lidstaten elkaar kunnen helpen bij een acuut tekort aan een bepaald geneesmiddel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.